През изминалия уикенд в Румъния се проведе за втора поредна година конкурс за домашна бира, който премина с голям успех за българските участници. Статистически това се измерва в три първи, две втори и пет трети места.
Най-успешна се оказа категорията Strong Bitter, където победител стана Тодор Поборников с бира Sunny Rabbit, а веднага след него се наредиха Николай Илов с Drinky Winky и Севастин Олеков с The Flying Pig. Илов зае и първа позиция в Irish Stout, като тук третото място е за Виктор Коджабашев със Sepiya Stout. Друга от бирите на Николай Илов – Django Unchained, пък е втора в традиционно конкурентната категория American IPA.
Третият наш победител е Мартин Марчев в стил Berliner Weisse с бира Whiskey Tango Foxtrot. Заслужава да се отбележат и третите позиции още на Ясен Сотиров в категория Rauchbier с пивото, носещо закачливото заглавие „Свободата и салама“. Михаил Илиев влезе в тройката с Pale Is The New Black в стил Belgian Pale Ale, както и на Мартин Марчев с пиво „42“ в стил Belgian Dark Strong Ale.
Все пак големият приз остана на румънска земя, като победител е Мандрила Лауренциу с бира Oriel Quadrupel Bourbon BA от категория Belgian Dark Strong Ale.

Припомням, че тази събота (13 май) в двора на пивоварна „Ромбус“ в Пазарджик, ще се състои демонстрационна варка, организирана от Асоциацията на домашните пивовари в България. На нея ще бъде показано как се вари бира в домашни условия и ще бъдат споделени полезни детайли за всички, които практикуват или тепърва ще навлизат в това прекрасно хоби.
Отделно съвсем скоро – в началото на юни, предстои ново предизвикателство за домашните ни пивовари на големия конкурс в Хърватия, като за Загреб се стяга не само солидно количество наши участващи бири, но и мощна българска група. Успех!

 

На снимката: Председателят на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) Темелко Пампов получава една от грамотите от името на наш успешен участник.

Advertisements