Някои от вас си спомнят как преди около година в блога стана дума за Warsaw pact – мястото в София, което бе оазис за полски бири (и водка за хардлайнерите).
За съжаление, невъзприемчиви съседи и в този случай станаха причина за затваряне на заведението, както се случва често (съвсем прясна е раздялата с Vitamin B – само временна, надявам се). След над половин година вакуум обаче полските бири се завръщат. Не, все още барът не е отворил на друго място, но неговите собственици са решили да удовлетворят интереса към продуктите на една от най-развитите държави в Европа откъм производство на масови и крафт бири.
Събитие преди 10-ина дни в столичния бар „Буенос Айрес“ разкри, че в България отново могат да се намерят различни видове Pinta, която е сред най-добрите в Полша, а и ще се уверите – и на топ ниво в рамките на континента. Засега на разположение са шест бири от тази пивоварна в Живиец. От тях вече са ни познати Atak Chmielu (оценка 93/100 в Ratebeer), която е и първата в стил американски IPA, сварена в Полша – през 2011 г. Действително мощна горчива бомба с хмелове Citra, Simcoe, Cascade и Amarillo. Класически представител на стила.


Както и друг техен IPA – Modern Drinking, който е сварен само с хмел Mosaic (оценка 97/100) и облива с един интензивен горчив вкус, както и светлият ейл A Ja (отново с американски хмелове Chinook, Cascade и Simcoe).

 

Тук бих се отклонил леко и да споделя приятното си впечатление от етикетите на тези бири, които съдържат максимално пълна информация. Освен с какви храни се съчетава съответната бира, както и подходяща температура на поднасяне, там присъства и описание на видовете малц, хмел и мая, използвани при направата.
Имената на бирите също са сполучливо подбрани. Като към момента точките ми обира Pierwsza Pomoc (Първа помощ) – чудесен лек лагер (4,1% алк, 10,1% плътност) с полски хмелове Marynka, Lubelski. Той е създаден тъкмо за неотложна нужда от удовлетворяване на жажда – по време на обяд, като първо пиво след края на работен ден, което да е прелюдия към следващите. Или, ако щете, за оправяне на главата след тежка предна вечер.
Ognie Szczescia (Огньове на удоволствието) пък е в стил ирландски червен ейл и ще се хареса на любителите на този стил с аромата си на карамел, стафиди и леко на препечен малц. Добра е и плътността му на такъв алкохолен процент (4,2%). Адекватно е използван и британския хмел Fuggles.
Сред шестте бири не е пропусната и колаборацията Lublin to Dublin с O`Hara, сварена в Ирландия.

 

Този Foreign Stout (оценка 96/100) е в Топ 50 на стила си в света и не е за подминаване. С плътен аромат на тъмен шоколад, с нюанси на лактоза и ванилия, а финалът е горчив, наситен на кафе и дори леко на цитруси.
Бирите на Pinta в момента могат да се намерят в столичните барове „Бира бар“, „Буенос Айрес“ и Tap 12 Blues Bar, както и в русенската бирария „Тангра“, но списъкът ще се разширява много бързо, като се очаква скоро поява и в популярни специализирани магазини. Информацията ще се обновява тук. А обещанието е за, че в скоро време ще има още нови предложения от Pinta, както и от няколко други водещи полски пивоварни.

 

Advertisements