Умерената консумация на бира не само е част от балансирания начин на хранене, но може да има и позитивен ефект за здравето. Това заключение направиха уважавани медици и учени от Холандия, Дания, Белгия, Германия, Великобритания, Румъния, Испания, Гърция, Италия, САЩ, Мексико, Нова Зеландия и Канада по време на 8-ия европейски симпозиум „Бира и здраве“, който се проведе в Брюксел през миналата седмица.
„Проведените през последните години изследвания със 7447 пациенти за пореден път сочат, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания“, заяви професор Рамон Еструх – автор на доклада „Бирата във фокуса на вниманието“ и ръководител на десетки изследвания върху здравето и алкохола, осъществени от Медицинския университет на Барселона.
Учените отбелязват още, че резултатите от изследванията доказват, че има връзка между понижаването на риска от смъртоносни заболявания на лица в зряла възраст и разумната, умерена консумация на бира.
Не за първи път специално внимание беше обърнато на хидратиращото действие на нискоалкохолните и безалкохолни бири, които са подходящи за всеки повод и консуматор. Темата за рехидратация с пиво и ползите специално от бирите с 0 до 2% алкохолно съдържание беше представена от американския професор д-р Роналд Магхан. Резултатите от провежданите вече 10 години изследвания от неговия екип показват, че безалкохолните и нискоалкохолни бири нямат диуретичен ефект, което ги прави особено подходящи за хидратация след спорт или тежки физически натоварвания.
Представителят на България на форума – Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ) подчерта, че дебатите за отговорната консумация не са нови, а все по-голямата база данни от научни изследвания в тази сфера, включително от български учени, дават практическо отражение у нас. „Именно заради важността на умерената и разумна консумация на бира от края на 2016 г., членовете на СПБ доброволно предоставят информация за съставките, енергийната стойност и хранителните вещества в бирата, която произвеждат и дистрибутират на българския пазар“, припомни Радомирова. Тя уточни, че няма законово изискване за това, но решението е в синхрон с общоевропейските инициативи на пивоварния сектор за отговорната консумация и по-добрата информираност на потребителите.
Припомня се още, че за умерена консумация се счита до 1 литър бира за мъжете и 0,5 литра за жените дневно.

 

Advertisements