Корените на пивоварната ни са заложени в домашното пивоварство, заявяват от „Ромбус“. И не престават да доказват това. Все още може да намерите Star Anise Stout, който е сварен по шампионската рецепта на домашния пивовар Мартин Марчев от Сливен. Това бе и наградата за първото му място на конкурса за тъмна бира Black Rhombus 2016. Сега наред е „светлата страна“ – пивоварната в Пазарджик организира и надпревара за светли стилове домашна бира Golden Rhombus.

Състезанието ще се проведе на 10 юни, а до 15 май желаещите домашни пивовари ще могат да регистрират своите претенденти. Което значи, че предстоящите серии от два дълги празнични уикенда е подходяща (и последна) възможност да се свари пиво, което да се яви на конкурса. Новото е, в сравнение с Black Rhombus е, че „златният“ му еквивалент ще бъде отворен и за международни участници. Голямата награда е ясна – „Ромбус“ ще свари бира по рецептата на първенеца, който ще получи и 200 литра от нея безвъзмездно. А за нас ще остане удоволствието през втората половина от лятото да очакваме тази „шампионска“ бира на пазара.
Ако пък още не се осмелявате да се пробвате в подобна надпревара или пък тепърва искате да се захванете сериозно с хобито на домашното пивоварство и преливате от въпроси, от „Ромбус“ и Асоциацията на домашните пивовари в България са подготвили едно събитие като за вас. То ще се случи на 13 май в двора на пивоварната в Пазарджик, където ще се проведе демонстрация за варене на домашно пиво. С всички екстри – показване на необходимите съдове и пособия, озахаряване на малца, прецеждането му, варенето и добавяне на хмела… А през това време ще има достатъчно опитни хоби пивовари, до които ще имате възможност да се допитате за всички вълнуващи ви подробности. За наливната бира и прекрасното барбекю няма да отварям дума, те се подразбират.

 

Advertisements