Най-хубавата бирена новина до момента от началото на годината дойде преди дни от Сливен. Където стартира официално най-новата българска пивоварна „Трима и двама“. Вестта обаче „ферментираше“ дълго време. От около 2 години и половина.
Всъщност ето какво казват самите те за времето преди старта: „Идеята се зароди края на 2014 година, когато двама бирени ентусиасти решиха да се впуснат в приключение. След безбройни варки в домашни условия нашият главен пивовар – Йордан Ченков реши да мине на следващото ниво и да се превърне в професионален пивовар. Вторият от „Трима и двама“ Пеньо Георгиев, потегли заедно с него, че да не се мъчи самичък.“

Йордан Ченков (вляво, лесно забележим с брадата си) и Пеньо Георгиев
Усещате ли тяхното чувство за хумор. То е възхитително и се лее щедро като от цистерна (с бира, естествено). Ще се уверите по-нататък. Духовитостта, при това съвсем уместна и свежа, започва още от името на пивоварната. Табладжиите не се съмняват и за миг, че терминът е от тяхната любима игра. Хрумването за наименованието дошло тъкмо по време на игра на табла между Данчо и Пеньо, в съчетание с две бири. С времето те си имат и още помощници – Тошко, Иван и още верни приятели от Сливен.
За Йордан Ченков бе някак очаквано, че ще се впусне в подобна авантюра. Тези от вас, които следят блога от началото, са срещали името му като призьор от международни състезания за домашна бира – в Словакия, Румъния, Хърватия, в България още се помни експерименталната му бира с вложено при направата шкембе… Той е сред първите домашни пивовари у нас, един от учредителите на Асоциацията на домашните пивовари в България през март 2013 г. Има дарба на пивовар и може да се утвърди с успех навсякъде по света, но избра родния Сливен. За което спечели моето дълбоко уважение завинаги!
Мястото на пивоварната е избрано преди около две години, а преди година и половина започват и реалните следващи стъпки. За да се увенчаят с успех под формата на официален лиценз през февруари т.г. А иначе купонът за началото бе миналата събота. В бившия бар „Тангра“ в Сливен, който вече е преименуван от тях на „Н’дей Бара Тангра“ (бул. „Цар Симеон“ 37). Защо така ли? Заради пошлия и неуспешен опит това популярно рок заведение да бъде превърнато в попфолк кръчма. Данчо и Пеньо изтръгват мястото от пропадането и това ще бъде техният своеобразен тап бар, където ще предлагат съвсем свежа и прясна бира на жителите и гостите на Сливен. Всъщност „Н’дей Бара Тангра“ е и единственото място, към момента, където може да бъдат опитани бирите на „Трима и двама“. Те ще се появят в бутилки из цялата страна през следващия месец, като тогава очаквайте и ревю за бирите. Предвижда се и закупуването на система за продажба на наливна бира за вкъщи.
„Целта ни е да създадем един продукт, който да носи наслада, благоденствие и щастие на народа“, скромно обясняват Данчо и Пеньо. И стартираха със стаут Black Head, и червен ейл Bloody Muddy. Вторият е поредното доказателство за хитроумните им наименования. Скоро се очаква и техният светъл ейл („Чисто и просто“), както и прословутият тиквен ейл на Ченков, най-добрият правен в България до момента, без никакви уговорки – Mashing Pumpkins. Ще кажете, че сега не е сезонът на тиквите. „Още се намират“, ще се подсмихне Данчо. Ще има и еднократни варки, и експериментални. Ще видим дали ще се появи и друг от международните му призьори – неговата сполучлива като вкус и многократно повече като име I Seek TIR, в стил Biere de Garde. Чакаме и убийственият му руски имперски стаут вече да не е само домашен, ами и крафт.
Пожелавам си жителите на Сливен да разпространят новината, че градът може да се гордее със собствена пивоварна и тя да бъде подкрепена с усилена консумация. Пожелавам си и скоро „Трима и двама“ да се разпространят из страната, защото тази бира си струва. Ако имате нужда от още реклама за тях, нека да им дадем отново думата: „Защо да пиете нашата бира?“ Че що да не? К’во й е? Хич нищо й няма даже. Разбира се с удоволствие и мярка, да не стават панаири.“

 

Advertisements