Отговорът на този въпрос вероятно е по-сложен и от най-модерна изчислителна машина. Аз лично бих предположил: 42. Но от Института за наука и технология на храните на Великобритания са решили да не се ограничат с универсалния отговор на Дългас Адамс от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и са направили свое амбициозно проучване, което да даде отговор на щекотливия въпрос. То е проведено сред жени на възраст между 19 и 50 г.
Според него, балансираният горчиво-сладък привкус на пивото е най-решаващ при избора за закупуване на бира. Най-харесван от дамите е светлият тип пиво, в което слабо горчивият и балансиран вкус се съчетава с фин хмелов аромат. Авторите на публикацията сочат, че този избор се определя от доказаният факт, че нежният пол в по-голямата си част предпочита по-леки и по-сладки питиета.
Силно охмелените бири, от типа на IPA и американски светъл ейл, все още не допадат на мнозинството от жените, въпреки прогреса в това отношение през последните години, включително и в България. Същото важи, според изследването, също и за стаутовете, мътните нефилтрирани бири и високоалкохолните бири като цяло.
В същото време по данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ) през 2016 г. у нас жените са пили бира средно пет пъти месечно, а мъжете – 12 пъти. Всяка пета българка пък счита, че бирата е подходящото за нея питие, а всяка четвърта – че при умерена консумация пивото е част от здравословния стил на живот.

 

Advertisements