„Успя ли да пробваш новото „Столично“ вече?“, е въпрос, който получих вече от няколко места, а и лично се убедих как обикаля и сред останалите почитатели на бирата. Вече мога да отговоря утвърдително: „Да, опитах го и ми допадна“.
„Хайнекен България“, в чието портфолио е „Столично“ (или Stolichno, според предпочитанието на пивоварната), продължава тенденцията да вкарва под тази шапка малко по-различни стилове за нашия пазар, макар и почти всички да се все така от типа лагерни бири (без Weiss).
Поредният ход е в стила Vienna Lager, който е първи братовчед на Октоберфест/Мерцен бирите. Отличават се с добро малцово тяло, цвят от кехлибар до тъмен бакър, който се дължи на вложения карамелен малц. Подобно нещо намираме и в Amber Pils на „Столично“, който има приятна кремава пяна, носеща лек малцов аромат, както трябва и да е за стила. Цветът отговаря напълно на името на бирата – амбърен, бакърен, бистър. Използваният малц не бива да носи очаквания за подчертан карамелен вкус, той се усеща минимално, както също е според изискванията. Плътността е на доста прилично ниво (14,2), а алкохолното съдържание е 6%. Стилът предполага още малцова сладост и тук я има, макар и не натрапваща. Вкусът също ми създаде асоциация с печена ябълка. В европейския вариант на този стил благородните хмелове присъстват съвсем леко или отсъстват като усещане – тук е по-скоро първото, с нотка на тръпчивост. Финалът е сух, за да не допусне малцовата сладост да е водеща и накрая. Оценка 6.5/10.

img_6976
От пивоварната препоръчват Amber Pils да се комбинира с барбекю, хамбургер, чили, сирена като бял чедър, монтерей джак и брик. Или десерти като панирани в допелбок круши и пудинг с маракуя. Дори и да нямате възможност да се развихрите дотам кулинарно, бирата е достатъчно пивка, за да не се комбинира с нищо или със семпли фъстъци, филе или по-масови жълти сирена. Така тя ще бъде една приятна следобедна прелюдия към по-сериозни (а – занимания; б – теми на разговор; в – бири). Вече може да се намери в доста магазини, а до седмица трябва да я има навсякъде – в познатата бутилка от 0,4 l и в кен. При всички случаи Amber Pils е една добра новина сред големите пивоварни в началото на годината. От останалите очакваме да видим дали могат да намерят подобаващ отговор.

img_6979

 

Advertisements