Някои от вас вече са успели да опитат премиерната бира Зимен бок, пусната от джипси-пивоварна Dorst. На други тепърва им предстои да го сторят. Пивото е сварено в горнобанската Blek Pine и е дебют на проекта на Деан Безлов и холандеца Ървин Хавекоте. Двамата се запознават инцидентно в Оксфорд, по време на типичен английски проливен дъжд, като ситуацията е гарнирана с липсата на чадър у Ървин и наличието на такъв у Деан. Впоследствие се оказва, че бирата е търсената обща допирна точка между двамата, а Ървин в добавка е и домашен пивовар. Спонтанно, в течение на времето, възниква идеята и за бира, която да правят двамата.

Като място е избрано България, като пивоварна, чийто мощности се ползват – Blek Pine, а като стил – зимен бок. Който е традиционен за Холандия и Белгия, но нетипичен за схващането за бок бирите – че са продукт на долна ферментация. В случая той е резултат от горна ферментация, сред малцовете са ръжен, овесен, пшеничен. И има повече допирни точки с белгийските силни ейлове. Малцовият аромат е първото впечатление при наливане, плътността е средна към висока на усещане (на етикет е 16% при 7% алк), цветът е на тъмен махагон, а финалът е различен – сух и носещ лека горчивина, която не е типична за бок стила. Макар в случая да са използвани благородни хмелове – Magnum за вгорчаване и Styrian Goilding за аромат.

Тук съветът, който си позволявам обикновено – да се вземат поне две бири (една за незабавна дегустация, а втората за отлежаване), важи с пълна сила. Много е любопитно как ще се развие този Зимен бок към май, дори юни. Защото в момента е още доста „млад“.

След премиерата в „Трите трола” тя може да се намери там, в бирарии „Халбите“, бар „Габа”, а до няколко дни и в 100beers. До две седмици във Фейсбук- профила на компанията ще има и интерактивна карта с още заведения, където може да бъде опитан този бок.

От Dorst (хол. – жаден или жаргон за „Наздраве“) имат готовност и със следващи бири, като за пролетта се загатва за леко, пролетно и достатъчно пивко предложение. „Ако хората ни харесат, ще има и още”, обещават Деан и Ървин. С интерес ще следим тяхното развитие.

wbok

 

Advertisements