За мнозина този столичен ресторант заема важно място в културата на хранене. Знаете го – Aubergine е основната причина да сте наясно къде е мъничката уличка „Карнеги“, започваща зад автобусната спирка на бул. „Фритьоф Нансен“, веднага след бул. „България“. Изискващ от себе си стил и даващ на клиентите действително качествена храна, той преживя успехи, но и трудни времена. Така бе преди да бъде поет преди малко повече от година от Иво и Деян, чиято все още младост носи порока на голямата амбиция да върнат славата на ресторанта. И същевременно да покажат, че все още има места без претенции за гурме, където храната е качествена, подходящо комбинирана и приготвена, а менюто не бива да страда от излишна дължина.

restor
Да, такива места, за щастие, все още има, а това, което ни интересува е, че в Aubergine биреното меню е изключително приятелски настроено към малките български пивоварни. Като обещанието е, че ще бъде все така. А, ако бъдат прибавени нови бири, то те ще бъдат отново на наши крафт пивоварни. Защото, по думите на Иво, в ресторанта са стигнали до убеждението, че в България вече има достатъчно разнообразие на стилове бири, че да си струва да се търсят различни предложения от чужбина. Все пак – за най-консервативните има един световен бранд, има и една испанска гурме бира.
Но симпатията към родните крафт бири е с тушираща преднина. Тук вече е организирано събитие с успех, на бира Evoe, чийто автори са дълбоко убедени, че качествата на едно пиво се разкриват най-пълно с хармонично подбрана храна. Така мислят и в Aubergine. Иначе не биха вкарали бира в процеса на приготвяне на ястията. В резултат може да се види в менюто печен свински джолан, приготвен с „Гларус Портър“, гарниран с дижонска горчица, пюре от кестени и домашна царска туршия. А в салатата с айсберг и гриловани мариновани пилешки филета сосът „Цезар“ е направен също с такъв „Портър“. Има и успешни експерименти за чийзкейк с тъмен стил бира.

restor2

Дори една от профилните снимки на ресторанта е с българска крафт бира

 

 
Извън това Aubergine, който през седмицата работи от 12 до 23 ч., а в почивните дни предлага и закуска от 10 ч., печели още с липса на телевизори, с прекрасен джаз от колоните, а и с голям двор, чието главно предимство са толерантните съседи. Тук тепърва ще се случват още събития, в които български бири ще срещат подходящата си храна. Както и трябва.

restor1

В Aubergine също така са добре разположени към котките, както е видно. Тази специално е от един съседен двор, но е приятел на ресторанта и често наминава да нагледа менюто.

Advertisements