Следващите, които ще бъдат представени, са Александър Герджев и Николай Димитров – двамата съсобственици на „Пивоварна 359“. Иначе казано – хората, които стоят зад първата официално произведена крафт бира в България „Диво пиво“. Винаги емоционални и раздаващи се за своите клиенти, Сашо и Ники са постоянно в движение, защото целта им е на местата, където се предлага бирата им, тя винаги да е в наличност. Те станаха и съинициатори с Blek Pine за първата българска колаборация между две пивоварни. Ето още от тях…

divopivo

Николай (вляво) и Александър

 

 

– Какво е чувството да си доайен сред крафт пивоварите в България?
– Не се смятаме за доайен в сектора. Доволни сме от свършената до сега работа, но има още много да се желае. Средата стана доста по-конкурентна и интересна.

– Лесно или трудно е да правиш крафт бира в България?
– Отговорът е някъде по средата. Понатрупахме малко опит за някои неща. Поставили сме си високи цели и времето често не ни стига за всичко.

– Какво мислите за пазара на бира у нас?
– Пазарът у нас се развива много интересно. Появяват се все повече нови малки пивоварни с интересни предложения. Всяка нова бира е крачка напред в развитието на бирената култура в България, а тук има какво да наваксваме.

– Кой от двама ви беше по-горещият поддръжник и кой трябваше да бъде убеждаван, че трябва да се захванете с това?
– Изобщо нямахме нужда от убеждаване. И двамата сме големи фенове на бирата. Най-хубавото е, че всеки път, когато си отваряме бутилка от нашата бира, знаем точно какво е вложено вътре.

– Как си разделяте задълженията?
– Това до известна степен се получава от само себе си. Познаваме се от много време и си знаем добре силните и слабите страни.

– Времето от първият задвижен документ до първата бутилирана бира ви отне…
– Цяла вечност!

– Каква беше емоцията около излизането на първата ви бира на 1 май 2014 г.?
– Страхотен спомен. На 30 април срещу 1 май през нощта с огромна усмивка карахме бири от цеха към офиса ми в центъра, за да можем да заредим сутринта първите си клиенти. Трудно беше да повярваме, че това изобщо е факт. Бяхме много щастливи.

– Най-голямото предизвикателство до този момент?
– Да организираме и легализираме процеса на производство не беше никак лесно.

– Колко души екип стоят зад „Диво пиво“?
– Много. Хората в цеха, нашите дистрибутори и търговски партньори, нашите семейства и приятели, персоналът на заведенията, които ни продават, хората, които ни пият. Според мен всички те са част от екипа на „Диво пиво“.

– Ще се върне ли мечокът в следващите ви етикети?
– Засега не планираме нови етикети, но мечокът си ни е на сърцето.

– Колко варки успяхте да направите от началото досега?
– Нямам никаква идея, но не са малко.

– Коя ще е следващата?
– Планираме да повторим миналогодишната ни бира за Трети март с лайка, индрише и шипки, но с малка промяна в пропорциите. Също така през март ще пуснем и малко зелена бира, за цвят.

– А с кои бири много искате, но още не сте ни изненадали?
– Бира с бъз и рози, но първо имаме почти готови други изненади.

Телеграфно от…Александър:
Най-ценният съвет, който си получил до момента във връзка с пивоварната… да гледам по-реалистично, че понякога оптимизмът ми се разминавам доста с реалността.
Любим момент по време на работа… дегустациите, или органолептичния контрол по научному, и разработването на нови рецепти.
А извън работа… да се събудя наспан.
Любимо място в пивоварната… масата до прозореца с гледка към Витоша. Жалко, че напоследък смогът над София ми я скрива.
А извън нея… хамакът ми между една круша и един бор в къщата на родителите ми.
В пивоварната още ти е трудно… да си плащам фактурите навреме.
Твоят стил бира… пивка, с гарантиран произход.
А предпочитана комбинация с храна… с печени бадеми
Любимата ти бирена история… много са, почти всеки ден става нещо интересно и забавно

Телеграфно от…Николай:
В пивоварната все още ти е трудно… да не изпивам бирата.
Любим момент по време на работа… да контролирам качеството на готовия продукт.
А извън работа… лятото.
Любимо място в пивоварната… около варката.
А извън нея… Витоша
Твоят стил бира… светла
А предпочитана комбинация с храна… обичам да ям почти всичко, не съм много придирчив.
Любимата ти бирена история… предстои ми

divopivo1

 

Advertisements