При първия си материал за „Ромбус“ в блога, бях дал обещание да ви разкажа малко повече за Стойчо Пампов и Габриела Стайкова, които са ангажирани почти денонощно с тази пивоварна още преди нейния официален старт. Двама от „красивите и умните“, че и можещи, които се доказват от години с успех в различни сфери, а от няколко месеца и като крафт пивовари. И всичко това – в България. След като напоследък така усилено се заговори за „Ромбус“, ето и обещаният портрет на двамата, щрихован с въпроси. С което поемам и друго обещание пред вас – да ви представям в следващите месеци и останалите крафт пивовари, които застават с лицата си зад своите бири. Но за начало – пред вас са Габи и Стойчо, който първо отговаря сам на няколко въпроса, преди последващия блиц към двамата.

rhombus

 

– Кога идеята за „Ромбус“ престана да бъде само мечта?
– През 2014 година започнахме активно да работим по промяна на проектите за строителство на сградата, в която се помещава семейната ни пивоварна. Променихме предназначението на сградата по време на строеж.
– Колко домашна бира мина през ръцете ви, докато станете крафт пивовари?
– Заедно с изпитата такава – над 2 тона, без ни най-малко съмнение.
– Кой от двама ви беше по-горещият поддръжник и кой трябваше да бъде убеждаван?
– Сякаш идеята беше посята толкова дълбоко, че нямаше нужда от убеждаване.
– Как след това си разделихте задълженията?
– Всеки прави това, в което е добър. Аз се занимавам с с производството и продажбите. Габи се е заела с визуалната идентичност и бранд мениджмънта като цяло. Не трябва да се забравя ролята на останалите членове на семейството, без които нямаше да можем се справим. Ние сме семейна пивоварна и всеки има своя безценен принос, в противен случай трябваше да помислим за клониране.
– Времето от първият задвижен документ до първата бутилирана бира ви отне…
– Първият задвижен документ беше на 25 май 2016, лиценза взехме на 28 август 2016, а първата бира бутилирахме на 12 октомври 2016. Да кажем 5 месеца без малко.
– Всъщност кой стил точно бе първата бира с етикет „Ромбус“?
– Пшеничен IPA беше първата ни бутилка с етикет, като както е известно голяма част от оборудването сами си правихме в това число и етикетиращата машина. Първата бутилка е с етикет на обратно (на снимката). Ценен спомен и част от колекцията.

img_3262
– „Ромбус“ или „Rhombus“?
– Зависи от това какъв език говори човек. Ние сме българи и живеем в България, така че „Ромбус“ изписано на кирилица, все пак легендата за името ни има дълбоко български корен.
– Най-голямото предизвикателство до този момент?
– „Това от оная живата бира ли е?“, „Не, не е точно от онази жива бира“. Опитваме се ежедневно да обясним какво отличава нашата бира. Да обясним, че всяко нефилтрирано и непастьоризирано пиво, пази в себе си най-ценното и полезно от малца, маята и хмела, да повишим бирената култура. Стремим се да информираме клиентите си и да възпитаме вкус към по-доброто. Защото виждането идва със знанието. Когато си опитал, тогава можеш да оцениш.
– Как ви се струва пазарът за бира в България – погледнат първо отстрани, а след това и като активни участници в него?
– Доста по-динамичен е отколкото изглежда. Преди да се впуснем в пазара, очаквахме да се развива, но не толкова бързо. От самото начало се опитваме да представяме различни и много стилове пиво на клиентите си, като понякога и ние не успяваме да смогнем.
– Носят се вече истории как пазарджиклии идват редовно след работа да си купят наливен „Ромбус“. И как хората се отклоняват от магистралата, за да се отбият при вас. Слухове или истина?
– Истина. Дори има хора, които пропътуват над 100 км само, за да си вземат бира от пивоварната. Това много ни радва и ни кара да се гордеем с това, което правим.
– А може би се вече се задава на хоризонта времето, когато клиентите ще остават за по-дълго при вас – на обяд или вечеря. Или пък дори да преспят?
– Задава се. Все по-близо е, но за съжаление все още не можем конкретно да маркираме дата за отваряне на вратите на ресторантската и хотелска част.
– Помним чудесните етикети за домашните ви бири, а сега изведнъж промяна към строг минимализъм. Каква е концепцията?
– Искахме преходът от домашна към крафт пивоварна да бъде видим. А и никои не очакваше тази промяна от нас.
– Колко варки успяхте да направите за три месеца?
– Включително приключилата тази вечер – 63.
– А с кои бири много искате, но още не сте ни изненадали?
– Нали за това са изненадите…

Телеграфно от… Габи:
Ти колекционираш… капачки от бирени бутилки.
Да си жена – пивовар в България е… приключение.
Любим момент по време на работа… уханието, което се носи в пивоварната по време на озахаряване.
А извън работа… откраднати моменти в планината.
– Любимо място в пивоварната… близо до съдовете за ферментация, отново заради аромата.
– А извън нея… Родопите
– Твоят стил бира – stout – oatmeal, dry, milk, Russian imperial stout с цялото богатство от вкусове, които предлага.
– А предпочитана комбинация с храна – шоколад.
– Любимата ти бирена история – През Средовековието голяма част от бирата била опушена, поради изсушаването на малца на открит огън. Но съществува легенда, че появата на раух (пушена) бирата, като повечето добри неща, се дължи на случайността. В семейна пивоварна в Бамберг избухнал пожар и съхранявания в нея малц се пропил с миризмата на дим. Семействто било бедно и пивоварят бил принуден да продава опушената бирата. Вкусът и силния димен аромат, обаче се харесал на клиентите му и така раух бирата се превърнала в исторически специалитет на град Бамберг, Германия. Всяко зло за добро.

Телеграфно от… Стойчо:
– Най-ценният съвет, който получи преди отварянето на „Ромбус“… „Преследвай мечтите си“
– Най-важното, което научи по време на следването в Siebel Institute в Чикаго… разликата между домашна и промишлена пивоварна.
– В пивоварната все още ти е трудно да… управлявам правилно времето си.
– Любим момент по време на работа… експедицията на готова продукция.
– А извън работа… насладата от консумация на готовата продукция
– Любимо място в пивоварната… залата за бутилиране.
– А извън нея… на някоя скала в планината.
– Твоят стил бира… добрата бира, независимо какъв стил е тя.
– А предпочитана комбинация с храна… имперският ни ейл с пушените ребра, които приготвям. Малко самохвално, но невероятна комбинация!
– Любимата ти бирена история… Любимата ми бирена история се повтаря многократно. Поне веднъж през седмицата при нас идва човек, който твърди че не харесва бира, или че не е запален по тъмните бири. След като опита произведената от казва, че сме създали любител на бирата.
И нека бирата бъде с нас!

rhombus1

 

Advertisements