При откриването на пазарджишката пивоварна „Ромбус“ за мен и останалите посетители не останаха скрити няколко бъчви, чието съдържание тогава бе гъделичкаща загадка, а от няколко дни е изключително приятна изненада. Защото са факт първите произведени в България Barrel aged бири, при това в серия от три предложения.

barrel
Те не само загатват размаха на въображението на малкия, но изключително продуктивен на идеи и бири семеен колектив в „Ромбус“, но и майсторството на този колектив.
Защото да извадиш Barrel aged бира си е сложен тест за уменията на един пивовар, който трябва да покаже и знания като енолог. Точен избор на рецепта за бира, съчетание с подходящ тип бъчва, срок на отлежаване и т.н. Мога да кажа, че комплексът от тези фактори е изпълнен изключително успешно в трите нови бири на „Ромбус“, които могат с право да бъдат оценени високо и на европейската крафт бирена сцена. И съответно извикаха у мен оценки от по 9/10. Специално отлежаването тук е 5 месеца, макар че често Barrel aged предложенията са набирали аромати и вкусове в бъчвите между 9 месеца и година, че и повече. Но в случая времето си е напълно, напълно достатъчно, за да добият тези бири исканите качества.
Да, този път оценката ми предхожда описанието на „Златната серия“ на пивоварната от Пазарджик, но е разбираемо. Занаятчийско пиво се прави у нас от пролетта на 2014 г., но до момента точно такива бири не са излизали. Те същевременно са и истинско предизвикателство за хора, които не са пили често или за първи път ще дегустират бири, отлежали в бъчви. И такива, които още не могат да свикнат с киселите бири.

brown
Brown ale (6,7% алк.) е бил в буре от вино „Енира“ от винарната „Беса валей“ край пазарджишкото село Огняново. Съответно има своя подчертан винен аромат, но след това носът долавя шоколад, типичните за браун ейл нюанси на ядки (в случая лешници и фъстъци). Пяната тук, както и при останалите две бири почти няма или много бързо изчезва, но това е характерно за Barrel aged стиловете. Във вкуса бирата дава изразено малцово тяло, шоколадови, ванилени и леки кафеени нотки, а бъчвата е дала своя принос с характерна винена стипчавост. Във малките финални глътки има и ликьорен затоплящ ефект.

flanders
Flanders Brown Ale (5,7% алк) пък към момента е уникален за България бленд и, не съжалявам за смелостта – най-добрата бира, произведена у нас до момента! В нея се сливат червен ейл, отлежал в дъбово буре от розе, съчетан с вишнев крик, който пък е бил в буре от червено вино, а третата бира от бленда е тъмен ейл, кротувал в чисто ново дъбово буре. Забележителната комплексност на тази бира се допълва и от добавените плодове касис. Тази е и най-киселата бира от трите, но това е очаквано и характерно за стила, известен още и като Oud Bruin. Всяка от бирите в този бленд дава своя отпечатък. Усещат се и вишните, и касисът, и розето, очакваната винена стипчивост. Има и вкус на ванилия, както и при Brown ale, която е с много нежен характер и според мен може да се усети точно сега, преди отлежаването да навърши половин година, защото с изминаването на още месеци ще започне да се губи за сметка на останалите по-доминиращи вкусове. Тази бира наистина впечатлява!

imp-porter
Imperial porter от своя страна респектира със своите 9,3% алк., а типичното за него е, че е бил в бурета от френски дъб. Те (буретата) му дават една допълнителна дълбочина и многопластовост на вкуса. И освен това ванилов аромат и вкус (най-наситен в сравнение с другите две бири), но и ефект на опушеност (от дъбовите дъски). Разбира се, има го и плътният вкус на имперския портър със съпътствашите вкусове и аромати най-вече на шоколад, и в по-малка степен на кафе, сушени плодове (предимно сини сливи и нюанс на смокиня). Тук алкохолният процент допринася за изразен сгряващ ефект, който елегантно се балансира с типичната за този стил суха горчивина и кафеени нотки от препечения малц във финала.
Непременно се съобразете с препоръката за температурата на консумация, указана на етикетите (отново в познатата стилистика, но тук златистият цвят замества белия заради името на серията). Тези бири, поднесени под 10 градуса няма да се представят пред вас с нужния ефект, докато обратно – ако ги оставите да се стоплят до 12-14 градуса, ще разкрият пълния си вкусов букет. Ако решите пък да търсите съчетаване с храна, то може да заложите на шоколадов десерт, синьо сирене, сухи сушени колбаси или крем карамел, да речем.
Прекрасно е, че красотата и многообразиието на крафт бирите се разкриват във все повече и интересни български предложения. А най-хубавото е, че тази „Златна серия“ може да провокира останалите пивоварни да направят нещо, също така интересно, дори да не е лежало в бъчви. Защото възможностите са изключително големи, потенциалните комбинации са много, всичко е въпрос на въображение на пивоварите.

Advertisements