Всъщност, ако бъда точен, то в момента на сайта на Brewforia има 8 различни бири на Brewfist и 56 други. Като от сряда италианската крафт пивоварна ще бъде представена с още 4 много силни предложения. Но за това – малко по-нататък.
Връщам малко лентата, около месец назад. Именно тогава стартира платформата Brewforia, която е насочена директно към любителите на крафт бира и цели да им представи марки и бири, които до сега не са опитвали. Но портфолиото не им е ограничено само до там, ами са застъпени повечето български пивоварни – „Айляк“, „Блек пайн“, „Бял щърк“, Гларус, Евое, Диво пиво и Ах!, като амбицията на Brewforia е да включи постепенно всичките. От популярните у нас чужди крафт пивоварни пък са налични словенската Bevog, белгийската Brussels Beer Project, британската Buxton, холандската De Molen, американските Evil Twin и Magic Rock, както и естонската Pohjala. Селекцията е направена с вкус – едновременно и от към марки, и от към техните бири.
Това важи и за Brewfirst – пивоварната, базирана в северноиталианското градче Кодоньо (15 000 души), област Ломбардия. Една от определено добрите крафт пивоварни на Апенините, сред нароилите се стотици такива там. Всъщност бумът на интереса и предлагането на занаятчийско пиво в Италия, и нереципрочната информираност за това в България е една от причините Brewforia да решат да потърсят своята първоначална идентичност именно в тази посока.
Изборът е определено добър. Първите ми няколко „запознанства“ с бири на Brewfist доведоха до един извод – няма слабо изпълнение сред тях. Такова е мнението и на RateBeer, като не смятам, че е проява на бирен снобизъм да се цитират подобни рейтинги, защото те в крайна сметка са формирани на базата на ревюта на консуматори, т.е. правени са в „реална бойна обстановка“.
Наситеният имперски портър X-ray (8,5% алк), с оценка 95/10, изпълва сетивата с усещането за препечен малц и шоколад, при него алкохолът се усеща, макар и ненатрапчиво, а финалната горчивина е като от двойна доза кафе.

brewf4
IPA Spaceman (7% алк, оценка 95/100) е всичко, което може да искате от един IPA, като тук отличителните черти са отличният баланс и добре обузданата горчивина, която се усеща едва най-накрая.
Прави впечатление и, че други пивоварни са оценили способностите на Brewfist, решавайки се на колаборации с тях. Така се „ражда“ друг, наистина отличен IPA – носещият тревисти и борови аромати Space Frontier, съвместен проект с датската To Ol (оценка 85/100).

brewf3

Spaghetti Western, който пък е съвместно дело с американската Prairie Artisan Ales (оценка 98/100) – шоколадово-кафеен имперски стаут. С много, много дълбок вкус на шоколад и остатъчен на кафе, както и нюанс от овесения малц.

brewf1
Този Spaghetti Western има и своя страхотна версия, отлежала 6 месеца в бъчва от грапа 97/100, която ще бъде една от четирите нови бири на Brewfist, имащи своя дебют на българска земя в сряда – 25 януари.

brewf5

 

Това представяне ще е след 18.30 ч. в столичния бар Gabbа на ул; Шести септември 44, зад хотел „Даунтаун“.
Ще спестя останалите три, за да бъдете изненадани, но бих споменал само отлежаване в бъчви от шардоне, от порто и от белия винен сорт Педро Хименес. И понеже говорим не само за качествени, но и за силни бири, стигащи до 13.8% алк, то се предлага възможността за дегустационен сет от 4 по 165 ml.
Уверенията от Brewforia са в три насоки – ако се следи редовно сайтът или Фейсбук профилът, ще можете да откривате различни промоции. Постоянната е точна и ясна – доставката в рамките на София е с фиксирана цена 5 лв., а за поръчка над 100 лв. – безплатна. При възможност за минаване край базата на компанията на ул. „Овче поле“ 136, с уговаряне по телефона, също не се плаща доставка. За страната е по таксите на куриерската фирма.
Втората насока е, че предстои да бъдат представени още няколко много любопитни пивоварни, като първата от тях ще е на ваше внимание от първата половина на февруари.
А третата насока се крие в логото на компанията – еднорогът. Знаете, че той носи силата на вълшебство и е символ на приятни изненади. Затова и се настройте да очаквате още доста такива от Brewforia.

brewf

 

Advertisements