Има ли живот в един стар корабен контейнер? От 16 декември 2015 г. Beer Box доказва това в столичния квартал „Младост“, а и немалко от читателите на блога са се убедили в простата и ефективна идея на това заведение.
Създателите му – арх. Румен Първанов и Звезделин Минчев се занимават с изграждане на сгради тъкмо от морски контейнери и идеята им се ражда спонтанно, макар дотогава нито един от тях да не е имал опит с барове или ресторанти. Всъщност те решават да покажат колко функционален може да бъде един такъв контейнер.
Първото му предимство – практичност, заради сглобяемите елементи, се доказва с изграждането на Beer Box, което се случва само за около един месец. Без да има нужда да се копаят основи, без зависимост от климатичните условия при строежа. Арх. Първанов успява да вдъхне на контейнера такава функционалност, че вътре има 60 места, бар, кухня и пак се чувстваш достатъчно комфортно, без да е тясно. Навън местата са 80 в топлите месеци. Всеки един от столовете пък е брандиран, изработен специално за Beer Box.

beerbox1

Гледайки Beer Box отвън човек не предполага, колко функционален може да е всъщност един корабен контейнер.

 
Мобилността е друг плюс. Винаги има възможност, при необходимост, да се премести заведението другаде, отново в рамките на месец-два. Без да се правят тежки и скъпи ремонти на новото място. Просто разглобяваш тук и сглобяваш там.
Толкова за контейнерите… Следващата изненада идва с влизането, когато посетителят установява, че на масите има грилове за печене на месо. По-точно биогрилове, които са популярни в азиатската кухня и са особено подходящи за бързащи клиенти, които не могат да чакат дълго да им дойде поръчката. С един такъв грил човек може да си приготви храната тъкмо по свой вкус. Все пак предлаганото месо е нарязано на тънко, за да бъде изпечено по-хубаво и бързо. Предлагат се тънък бекон, свински врат и плешка, които са една прекрасна компания на бирата, ще се съгласите. Работено е и върху избягването на неприятния ефект от омирисване на дрехите със специално пригодени лампи-аспиратори.

beerbox3

От кадъра се вижда, че всяка от масите е с био грил, а отгоре има мощен аспиратор, който едновременно служи и за осветление

 

 
Прави впечатление, че менюто с храна е късо, като при питане за това, обяснението бе обвързано с желанието на собствениците да осигуряват винаги прясна и качествена храна. Така месото е от месокомбинат „Бай Течо“ в Ямбол, който има и собствена ферма. Туршията пък наистина е домашна. Също и лютеницата, защото отворените буркани от нея могат да се използват само в рамките на деня, иначе вече губят от качествата си. Ръчният хляб е на четвъртинки комати. И още малко за храната – останалата, която не се приготвя от самия клиент, се прави на специална фурна на дървени въглища. А към всяко ястие, съдържащо алергени, има съответното обозначение в менюто. То пък е под формата на ежемесечен вестник и освен ценоразпис има и увлекателно четиво – за бира, разбира се.
Продължавам да разглеждам Beer Box и менюто, за да установя, че наистина основната част от него е заета от бирата. Разбирам също, че от началото на тази година барът на бул. „Александър Малинов“ 38 предлага и собствено наливно пиво. Стаут – Dark Box. Доста пивък, между другото със своите 5,5% алк и 12% плътност, наситен с вкус на кафе. От пролетта пък заведението ще предлага и своя светла бира.
Останалият бирен лист е предоволен – с над 100 предложения – американски, белгийски, германски, чешки, испански, шотландски, английски, датски… Разбирам още, че списъкът постоянно се обновява – някои бири отпадат, заменят ги други. „Отворени сме към всяка една бира, но селекцията зависи изцяло от избора на клиентите. Стараем все все пак да има бира за всякакъв вкус“, обясняват ми от Beer Box.
Оттам се полагат усилия наистина да оставят клиентите доволни, защото това е и най-добрата реклама на заведението. Дори за първия рожден ден – на 16 декември м.г., всеки от посетителите е получил някакъв личен подарък. Така е – никога не знаеш каква изненада може да изскочи от една кутия. Особено за бира.

beerbox2

 

Advertisements