В последните дни на 2016 г. и Blek Pine излезе със свое коледно/новогодишно/зимно предложение, което се нарежда и сред най-интересните експерименти на горнобанската пивоварна. Rauchbier with cocoa&blek pepper не крие нищо още от името си. Пушен малц, какао и черен пипер са допълнителните съставки на тази бира, различни от обичайните.
Комбинацията действително е необикновена, но се е получила. В аромата опушените нотки се забелязват, но не са твърде доминиращи. Повече се откроява пиперът, който е наложил своята пикантност над останалите съставки и във вкуса. Без това обаче да е неприятно. Какаото се усеща повече при затопляне. Бирата е с 6,7% алк и 15% плътност, като последната е съвсем достатъчна за такъв тип коледно пиво и осигурява едно добро тяло. Приятно впечатление прави кремавата пяна, която се задържа сравнително дълго като една кафява „шапчица“ в чашата. Цветът на самата бира е тъмен махагон, леко мътна.
Раухбирите по традиция са лагерен тип, но пушеният малц нерядко се ползва и в ейлов тип пиво, както в случая. Какаото от своя страна изпъква повече в края, когато в сетивата остава усещане за комбинация между стаут и коледна леко пикантна бира. В крайна сметка Rauchbier with cocoa&blek pepper е тъкмо такава – леко пощипваща, леко опушена и приятна за пиене по празниците. Бих поставил оценка 7/10.
Заедно с нея от Blek Pine пуснаха и нова версия на кокосовия си портър Kokonut Porter с по-засилен акцент върху кокоса. Дотук с бирите от Горна Баня за 2016 г. По думите им обаче вече се работи по няколко нови бири наведнъж. Очакваме продължение.

bp_rp

 

Advertisements