В началото – за много години на всички читатели и приятели на блога! Бъдете здрави най-вече и нека 2017-а да ви зарадва с още много радостни моменти и трудно изчислимо количество хубави бири, естествено.
В това отношение се очаква съществен принос от „Ромбус“. Трудно е за вярване с какви темпове се появяват нови и нови бири от пазарджишката пивоварна, по-малко от три месеца след нейния официален старт. Дори започнаха да се появяват втори версии на вече лансирани стилове. Така дни преди края на 2016 г. излезе новият имперски ейл.
Първата промяна, която се набива на очи е новият етикет. Той запазва строгата черно-бяла стилистика от предишния, но тук логото на пивоварната е по-голямо. Коронката, която е като метафора на имперския ейл, сега вече е смалена, но отново присъства. Променен е и шрифтът.
От етикета разбираме и следващите промени. Алкохолът вече не е 6,6%, а 7,2%, а горчивината, измервана в IBU е 130 единици, вместо досегашните 110.
Бира с такава горчивина до момента не е правена в България! Така „Имперски ейл 2“ става същинско предизвикателство за сетивата. Ако очаквате горчиво, го получавате предоволно. Хмелът се усеща още по-отчетливо на аромат, в сравнение с преди. Тук има мощен букет от цитрусови и флорални аромати, като карамелът повече отстъпва. В първоначалния вариант именно той „закръгляше“ горчивината във вкус, но сега тя е вече неудържима, дори зверска. Тя е и по-трайна на послевкус. Идеална за любителите на хипергорчивите бири. И на стила double IPA, защото „Имперски ейл 2“ си е тъкмо в този стил, макар и само с леко по-ниско алкохолно съдържание. Отново виждаме същия меден цвят и чудесната бистрота, които спомагат да се запази оценката 8/10.
А от „Ромбус“ нямат и намерение да спират и вече могат да се похвалят с 12 бутилирани бири. Последните две са пушена (раух) и втора версия на Weizen IPA. Ако отидете на място пък можете да се изненадате и от някоя наливна. Впрочем, изминалите празници дадоха едно отлично потвърждение на световната практика Support Your Local Brewery (анг. – Подкрепяй своята местна пивоварна). Защото без абсолютно никаква реклама, освен вербалната, тип „от уста на уста“, пазарджиклии научиха за „Ромбус“ и дори показаха завидно желание да заредят трапезите си с крафт бира. При това местна. В резултат крановете с наливно пиво на „Ромбус“ буквално „пушеха“. Един отличен стимул за настоящи и бъдещи крафт пивоварни, особено за тези из по-малките градове. Живот и здраве, 2017 г. ще ни зарадва с поне още три нови, базирани в България, пивоварни. Всеки момент се очаква да тръгне сливенската „Трима и двама“, ще има втора варненска крафт пивоварна, чака се и една малка в София напролет. Да се готвят и специализираните магазини, които вече трябва да отделят по-голям щанд за български бири!

img_6831

 

Advertisements