Основателите на Hills стартираха с намерението да предлагат бирите си само наливно. Това обаче срещна контражелание на клиентите – да намират Hills и в бутилки. Речено – сторено, при това отново с много бързи темпове, с каквито до момента се отличава базираната в Перущица пивоварна.
От тази седмица на пазара вече има бутилирана Hills, като аз лично я намерих в магазина на 100beers, но тепърва тя ще се появява в още избрани магазини и заведения в Пловдив, София, а скоро и в другите градове, където има интерес към крафт бирите.
От пивоварната бяха обещали и коледна изненада, като и тя вече е факт. Когато отидете с нагласата да си вземете познатите ви вече две бири на Hills – пилз и вайцен, ще намерите още една. Тя също е в германски стил и по-точно раух бира. Точно така – изборът е спрял на пушена бира, като символично признание към заслугите за този стил и към пивоварството изобщо на Бамберг. Германският град, известен с наситения си брой пивоварни и със своите пушени бири.
Какви са всъщност тези бири. Ароматите и вкусовете на тютюнев дим, бекон, жарава се дължат само и единствено на малц, който е опушен на бук и се използва при направата на пивото, което иначе е в духа на мерцен/октоберфест бирите. Традицията да се прави раух бира се спазва вече над два века от две пивоварни в Бамберг – познатата и у нас Schlenkerla и Spezial. Разбира се – и в Германия, и по света има редица други компании, които правят своите реверанси към пушения малц.
Светлата пушена бира на Hills се придържа към каноните на стила. И дори, смея да твърдя, е много добро изпълнение. Бира, която притежава всичките нужни отличителни черти. Тя е с 5% алк. и 12,1% плътност. При наливане образува стабилна и много трайна пяна, което е отлична характеристика. Опушеният нюанс е балансиран – нито твърде натрапчив, нито прекалено незабележим. Усещането е за лек дим и бекон. Цветът е на типичен мерцен – тъмножълт към меден и леко мътен, тъй като Hills Helles Rauch е нефилтрирана. Бирата притежава богато малцово тяло, в което пушеният малц се усеща дори по-силно отколкото на аромат. Има нюанс на препечен хляб, а горчивината във финала е минимална, като по-силна не е и нужна. Газировката е на необходимото ниво.
Чудесното изпълнение на този раух се допълва и с ценителската бутилка от 0,5 l, която е от най-висок клас, с черно стъкло, която максимално предпазва бирата от светлина. Тя, както и дизайнът, съчетани с качествата на самата бира, комплексно заслужават висока оценка – 8/10.
В допълнение тази пушена бира идва тъкмо като по поръчка за предстоящите богати празнични трапези. Защото се съчетава удачно с печени меса – на грил или на фурна, с наденички, с дори с печени картофи с лук, а в по-лек вариант – със сандвичи (най-добре със сирене, като подходящо би било чедар).

hills

 

Advertisements