Ако някой се е заяждал, че „Гларус“ не е точно крафт пивоварна, сега може да преосмисли коренно позицията си, след като пивоварната излезе с новата си бира, която е в стил, позната на всички познавачи, хипстъри или просто фенове на бирата. Точно така – става въпрос за Индия пейл ейл (IPA).
Black Sea IPA е първа в няколко отношения за „Гларус“. Тя е първата нефилтрирана бира за компанията и поради това има дрождева утайка. Затова, особено за такъв специфичен стил със силно охмеляване е повече от препоръчително бирата да се налива внимателно, а останалата утайка може да се изпие и отделно. Но сипана наведнъж в чашата, тя размътва пивото и до известна степен отнема от вкусовите и ароматните му качества. Иначе тази IPA е с бистър, тъмнобакърен цвят, резултат от комбинацията от малцове.
„Гларус“ също така за първи път използва в Black Sea IPA своята нова придобивка – системата Hop Gun. Тя е предназначена за по-силно охмелените бири и осигурява максимално усвояване на ароматите и маслата от вложения хмел. Това от своя страна дава още по-стабилен и траен вкус. Разликата се усеща веднага след наливане и дава усещане за съвсем прясно вложен хмел.
Тук за ароматизиране от „Гларус“ са използвали сорта Chinook, чийто профил включва аромат на бор, билки и малко на грейпфрут. Именно борова гора и билки се долавят на аромат тук. Пяната е добра и остава на траен тънък слой, което е добра атестация. Във вкуса споменатата комбинация от хмелове дава едно добро плътно тяло (плътността е 13%) и нюанс на карамел, преди да настъпи характерната за стила горчивина. Тя тук е балансирана (45 IBU) и дава едновременно комплексен вкус и премерено усещане – без да разочарова любителите на IPA, но и без да откаже моментално незапознатите, както би го сторил например един охмелен чук от BrewDog. Финалът е сух и вече в него по-отчетливо присъства усещането за червен грейпфрут. Бирата е с 6% алк и в това отношение е втората по сила в портфолиото на „Гларус“ след Dubbel.
За първи път е променена и познатата стилистика на етикета, който тук запазва гларуса като основен елемент, но го представя на по-различен, тъмен и определено удачен фон. Като цяло бирата заслужава една добра оценка – 7/10.
Black Sea IPA е и първа от серията лимитирани бири на пивоварната. Следващите ще бъдат сесиен IPA и стаут, които се очакват през януари.

img_6634

 

Advertisements