Около година и половина след старта си бургаският брюпъб „Пивоварната“ може да направи своята горда равносметка, че се развива възходящо. Клиентите, които са посещавали заведението в началото и го правят сега, определено ще се съгласят в качествената разлика – и относно броя бири, и тяхното усъвършенстване. Ако в този момент решите да отидете в „Пивоварната“ на ул. „Хан Крум 6“ (срещу хотел „Космос“), то ще откриете вече шест стила бири Veritas, което е похвално разнообразие.
Флагманите на „Пивоварната“ всъщност са два – лагер и амбър. Като лагерът е това, което всеки би искал да вкуси – свежа, нефилтрирана светла лагерна бира с трайност едва 48 часа.

veritas-lager

 

В началото мнозина имаха критики, че амбърът е по-светъл от лагера, но сега всичко си е дошло на мястото. Хубави думи тук заслужава технологът на „Пивоварната“ – Петър Петров, който е успял да постигне един оптимален баланс във всяка от бирите. Специално при амбъра той е довел до резултат, че това е и най-търсената бира в заведението. Със своята пивкост и тя, и светлият лагер осигуряват една достойна компания към храната.
Новост обаче е и вторият амбър, който е от ейлов тип. Значително по-плътен вкус със своите 13,3% (алкохолът е 5,4%), при отпиване се усеща богато малцово тяло, а също комбинация от цитрусови и флорални вкусове във финала.

veritas-amber
Иначе повечето налични Veritas са си ориентирани към германските традиции. Трябва да се спомене шварцбирата, носеща своите кафеени и карамелени аромати, а и дункелвайсът (тъмна пшенична) – придържащ се към изискванията на своя стил. Индикациите са, че в момента се работи и по други нови бири. Ще има и сезонни.
Ако искате още една изненада, то тя идва в лицето на Veritas IPA – индийски пейл ейл, направен достатъчно балансирано, за да се хареса и на любителите на този стил, и на тези, които за първи път се запознават с него. Тъкмо за вторите е спестена хипергорчивината, но все пак този IPA си е с достатъчно сериозен IBU. Комбинацията на малцове придава карамелен аромат, към който се добавя усещането за грейпфрут и манго, додадено от хмела. С параметри, близки до класиката – 5,2% алк, 12,5% плътност, Veritas IPA просто задължава да бъде повторен още същия ден/вечер.

veritas-ipa
На тези, които още не са посещавали „Пивоварната“ и скоро не им се очертава пътуване до Бургас, се открива удобна възможност да дегустират част от бирите Veritas тази седмица в София – в четвъртък, по време на Craft Beer Taste, организиран от DiiVino от 12 до 20 ч. в сградата на Софарма Бизнес Тауърс“ (втория етаж на търговския център). А всеки, който се поинтересува още за брюпъба, то може да намери подробности в сайта на заведението, на който има и достатъчно полезна информация за крафт бирата, нейната история, технологически подробности и т.н.

veritas

 

Advertisements