Съботният ден беляза много важен етап в развитието на бирената култура в България. За пръв път се проведе конкурсът Black Rhombus, който към момента няма аналог у нас, въпреки че подобни практики вече са широко разпространени в Европа. Името му ясно сочи, че в основата стои стартиралата изключително ударно пазарджишка пивоварна „Ромбус“. Нейните собственици имат дълбока емоционална връзка с домашното пивоварство и именно това роди идеята за състезанието. Която бе – да се оценят тъмни домашни бири, като тази на първо място ще бъде сварена в пивоварната. Съответно да има възможността да бъде опитана от по-голям брой ценители.
Тръпката от тази перспектива, а и желанието да всеки си направи сверка на собственото си домашно пиво с тези на останалите, доведе до заявката на 24 претендиращи бири. Журито бе затруднено не от големия брой участници, а от доброто им качество, почти без изключения. Стигна се дори до решението на финала да бъдат допуснати седем бири, вместо предвидените шест. Дори имаше и запитване за възможността да се присъдят две трети места. В крайна сметка победата отиде за сливенския майстор Мартин Марчев, който вече има отличия на международни конкурси, а е и известен с интереса си към експерименти. Сега неговите търсения го бяха довели до резултата, наречен 42 Star Anise Stout – стаут с вложен звездовиден анасон. Бира, която определено е много интересна и определено трябва да бъде опитана. Очаква се тя да бъде широко достъпна най-късно до Петия международен конкурс за домашно пиво, който ще се състои на 1 април 2017 г. в София.
На останалите призьори домакините бяха осигурили награди във формата на малц за следващи варки. За всички други участници пък бе обявено, че ще има и следващ такъв конкурс. А участници и зрители бяха наградени за решението си да посветят почивния си ден на пътуване до Пазарджик с възможността ексклузивно да опитат първи няколко нови бири – Руски имперски стаут, Експорт стаут (отлежал в дъбово буре), шварц бира с австралийски лагерни дрожди и красавицата The Spirit of Queen „C“ – отлежала в буре от дюлево бренди. Тях „Ромбус“ ще пусне поетапно на пазара в следващите седмици и месеци.

rhombus

Победителят в Black Rhombus 2016 – Мартин Марчев (в средата), заедно със собственика на пивоварната Стойчо Пампов (вляво) и нейният консултант Темелко Пампов.

Advertisements