До момента сравнително рядко любителите на крафт бирата имат възможност да контактуват със собственици на чуждестранни крафт пивоварни, които идват у нас. Всъщност по-значимите срещи бяха гостуванията на Бранимир Мелентиевич от Kabinet и братята Разван и Алин Матаке от Ground Zero. Интересното е, че и двете събития бяха в KANAAL. Това не е случайно съвпадение, в блога е ставало неведнъж дума за мястото, което заема този столичен бар за изграждането на култура към различната и качествена бира.
Като доказателство идва и премиерата на холандската Oproer, която ще се случи в събота от 18 ч. нататък. Представянето ще бъде направено лично от основателя на пивоварната от Утрехт – Марк Строокер. Това е изключителна възможност да се срещнете с човек, който е успял да разработи две успешни бирени компании, като дори и да пробие и с двете на американския пазар.
Няма нужда от излишен респект при комуникирането с него, подгответе се да си общувате с един пънкар по душа. Бунтарското му мислене е прехвърлено и върху стила му на работа. Марк стои зад пивоварната Rooie Dop, която беше представена преди година-две с пълно портфолио. В един момент обаче остава сам зад проекта и решава да потърси друго решение. Намира го съвместно с Барт Ян Хьоймакер от друга утрехтска пивоварна – Ruig Bier. Така двамата основават Oproer преди около една година.
За този кратък наглед период те успяват да свършат колосална работа. Правят брюпъб към пивоварната, имат и над 10-ина колаборации. При това с популярните и у нас британски Brew By Numbers и Buxton, американските Gigantic, Deschutes, Base Camp, Breakside, бразилската Tupiniquim, мексиканската Insurgente. Заради съвместните варки с американските компании Oproer първи в Холандия предлагат бутилки от 0,66 l, вместо стандартните 0,33 l.

oproer

 
Барът към пивоварната е нагледно олицетворение за пънкарската идеология на Марк Строокер. Тук барът е на около 5 метра от инсталациите за варене на бира. Обстановката е индустриална, включително и дворът навън. Очевидци твърдят, че звучащите в уредбата банди като Pixies и Dead Kennedys изключват възможността там да чуете Майкъл Бубле, например или друг захаросан радио поп.
Обзавеждането и оборудването в голямата си част е втора ръка, взето от други пивоварни, а за интериор са използвани дори магистрални огради. „Защо да харчиш хиляди, когато можеш да намериш нещо използвано, което ще ти върши същата работа?!“, смята Марк.

oproer1

Нестандартният бар в Утрехт, който се намира на метри от инсталацията за варене

 
Така, вместо да се трошат средства за дизайн, усилията се влагат в направата на бири. „Ние правим бири, които искаме да пием и не следваме модата. Ние правим модата“, е друг момент от философията на пивоварната Oproer, която в превод означава „врява, глъч“.
Наистина тя предизвиква шум с появата си. Бирите са страхотни и бързо получават одобрение, като в събота ще бъдат представени наливно четири от тях – сесийната IPA 24/7, с едва 3,9% алк., но силно охмелена (с рейтинг 87/100 в RateBeer), черният IPA Black Flag (97/100 в RateBeer), една от съвсем новите – Biere De Garde, която е в белгийски стил, както и разкошният имперски овесен стаут Imperial Oatmeal Stout (96/100 в RateBeer). Като 24/7 и имперският стаут ще бъдат в бутилки, като ще бъдат предлагани и на пакетна цена за вкъщи.
А ако една или няколко от тези бири ви допаднат, споделете го с Марк – за него наистина това е най-важното.

strooker1

Не очаквайте от Марк Строокер да се появи с костюм и вратовръзка, но се надявайте основателно да ви изненада с хубава бира.

Advertisements