Преди няколко дни пивоварната Blek Pine отпразнува своя първи рожден ден и определено има с какво да се похвали през изминалата година. Разнообразието от бири, което пуснаха двамата бирени ентусиасти от Горна Баня, е завидно. Само от началото на 2016 г. те извадиха от ферменторите си американски светъл ейл, няколко варианта на IPA (сесийна, за групата Odd Crew, за фестивалите Sofia Metal Fest и Wrong Fest), изкараха първия български ръжен IPА, направиха ейл с кайсии и такъв с тиква и мед, а колаборацията им с „Диво пиво“ роди ейл с печени сини сливи. Този дълъг списък бе прясно обновен от кокосов портър, който вече е на вашето внимание на местата, където и досега сте намирали бирите на Blek Pine. Тези, които решиха да поздравят Боби и Митко на място в Горна Баня за рождения ден на техния проект, успяха да опитат и наливния вариант на портъра.
Етикетът следва познатия стил, наложен и при предходните бири. Елементът с използваната ключова съставка (в случая кокос) е отново залегнал в изображението. Има я и грешката в изписването. И вече занапред ще стане притеснително, ако има правилен надпис.
При наливане бирата прави кратка и нетрайна пяна, което е съвсем допустимо в стила. А тази бира има допирни точки най-вече с имперския портър. Тя е с висок алкохолен градус (7,7%) и плътност 16,5%. Признавам си, че усетих много слабо кокоса в аромата. Той повече се забелязва на вкус, ако бирата е поднесена на подходяща температура (10-12 градуса). Но, ако си оставите Кокоnut Porter да ви отлежи хубаво няколко месеца (естествено, изпийте задължително и един сега за сравнение), то вероятно кокосът би се чувствал още по-осезателно.
Иначе в аромата повече се долавят сини сливи, дори се появяват асоциации за конфитюр (такива няма вложени в бирата, а е типичен аромат за стила, резултат от ферментацията). Усещат се още кафе, какао и леко алкохол, който при отпиване вече се чувства по-сериозно. Вкусът е плътен, с ликьорени нотки, които дават един сгряващ ефект. За кокоса вече стана въпрос, но като цяло бирата не е сладка като за такъв плътен портър. Обаче не е прекалявано и с горчивината.
Ако мога да синтезирам впечатленията си за Кокоnut Porter, то това е един интересен експеримент, за който знам, че е претърпял няколко корекции от първоначалния си вариант. Сегашният е отлежал няма и месец. Затова един приличен престой във вашите резерви не би му навредил, а напротив. Оценка 7/10.
Много е възможно това да бъде последното или предпоследното предложение от Blek Pine за годината, но като цяло заслужава да бъде опитана и преценена. Още повече, ако сте любители на плътните тъмни стилове бира. И забележете – щом големите пивоварни не извадиха нищо ново и различно през този есенно-зимен сезон, то малките се надпреварват да приковат вниманието на аудиторията. При това почти всичките им нови бири са на едно прилично към много добро ниво.

bpcoconut

 

Advertisements