Това бе доказано от един от най-изявените кулинари в България – шеф Андре Токев, по време на събитие в софийския ресторант „Грозд“, инициирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Използвайки бирите от пивоварните, членове на СПБ („Болярка“, „Загорка“, „Каменица“, „Карлсберг-България“, „Ломско пиво“, „Бритос“), шеф Токев демонстрира различни комбинации на гурме с бира, в зависимост от нейния стил. При това преобладаващата част от всичките изкушаващи кулинарни примери, са напълно достъпни за приготвяне и в домашни условия.
Така бе показано, че светлите лагери са подходящи за консумация с панирани кашкавалени хапки с доматена салца, с хубав вурст, с рачешко кюфте със салата айсберг или с панирани калмари. Пшеничната бира (вайс) пък удачно предизвиква в менюто да присъстват морски дарове в легло от доматен сос, агнешки кебапчета, вайсвурст или пък типичен германски бретцел, който е поднесен с крем, миксиран от сирена „Филаделфия“ и бри. Една червена бира от своя страна може да възбуди допълнителен възторг с търпеливо печено свинско, увито в мексиканска тортила или пилешка пържола, маринована в зелени подправки и поднесена със сос от къри. В последния случай лютивото провокира сетивата по начин, който да извика желание за още бира, докато се постигне баланс на усещанията. И вече тъмните бири са тези, които могат да вървят ръка за ръка с десерти, ако човек има желание да ги съчетае с храна. Шоколадови „прегрешения“ тук са напълно желани – фъч, торта, дори мъфин, а интересен вариант са палачинки със сладко от портокалови корички, например.
Най-добрият съвет обаче е импровизацията. Ако искате да извлечете максимума от качествата на една бира, то трябва да я комбинирате с интересна храна. Затова в случая гурмето е начин да направите тази комбинация максимално атрактивна. Отделно така бихте развили и уменията си в кухнята.
Събитието бе свързано и с доброволния ангажимент на пивоварите да предоставят хранителна информация и енергийно съдържание за бирите, произвеждани от членовете на СПБ. Всяка от компаниите вече е публикувала тази информация на своя сайт, а до края на 2017 г. всички ще я обявяват и върху опаковките на продуктите си. Изследвания показват, че в 100 мл светло лагерно пиво има 43-45 (kcal) калории, в тъмната лагерна бира има около 48-52 калории, във вайса има 45, а в червеното – 51 калории. Безалкохолната бира съдържа между 18 и 23 калории на 100 мл. Пивото няма мазнини и сол и съдържанието на въглехидрати е 1-2 гр/100 ml.

 

tokev

 

Андре Токев, снимка: СПБ/Knowbox

Advertisements