Преди около 3 седмици стартира официално най-новата българска крафт пивоварна – Hills. Умишлено не споделих още в началото информация, преди да я получа от първа ръка – така, както заслужавате вие, читателите на блога.

hills4
И така – първият разговор за създаването на пивоварна между бъдещите основатели Борислав Минков и Александър Страшилов възниква преди около 6 години на чаша бира, разбира се. Те имат транзитен престой на аерогарата в Мюнхен, където е непростимо любителите на пивото да не седнат в симпатичната летищна микропивоварна. Именно там, в началото нашега им хрумва да направят нещо подобно и в България. Пивоварна, която да осъществи мечтата им да предлагат своя бира – нефилтрирана, с естествени и висококачествени материали. Продукт, който да се конкурира с европейските образци. Около година по-късно, някъде към 2011 г., разговорът прераства в реални действия и… приказката започва.

hills

Първата копка на Hills
„Вложихме доста усилия, за да стигнем до тук. За да сбъднем „мюнхенската“ мечта започнахме от нулата – купихме земя, на която трябваше да сменяме статута. След три отделни архитектни проекта се спряхме на визията, която най-много ни пасва – резултатът е страхотен“, разказва Александър.
Мястото – в покрайнините на Перущица, е избрано неслучайно. Дори, да сме точни, е търсено много дълго и внимателно. Целта е била да се намери тихо и спокойно местенце, близо до природата и едновременно с това достатъчно удобно за достигане от София и Пловдив. Но построяването на самата пивоварна не е достатъчно, за да бъде концепцията им изпълнена. Двамата не само си наумяват да изградят съпътстващ ресторант (както му е ред), но и да направят парк. Който да е едновременно като типична баварска градина, а също и място, където на чист въздух да играят децата на посетителите. Ще има и хотелска част. Сега ресторантът е почти завършен, за бъдещия парк вече са „задомени“ първите няколко пъдпъдъка, кокошки, патици и гълъби. Напролет се очакват още животни, а в съчетание с това гледката към Родопите ще дава наистина пълно разтоварване на сетивата и мисълта.

hills5

Пивоварната отвън (преди да е завършена ресторантската част)…

 

…. и отвътре (заедно с най-важната част – бирата)

hills3
Сега към кулминацията – тяхното пиво Hills. „Искахме да направим една истински добра бира, произведена в България, използвайки най-доброто от баварските традиции в пивоварството и да „внесем“ качеството на малките немски пивоварни близо до българите, които като нас го търсят и желаят“, разказва Александър. Събират малък екип от опитен пивовар, ръководител производство, както и двама технолози. За една малка пивоварна това е едно чудесно начало. Решават също така да имат свой първоначален ментор, за да им помогне за плавен и качествен старт. Намират го в лицето на Волфганг Траутнер, който е работил на много места по света, има и собствена пивоварна, а същевременно с удоволствие оказва помощ на ентусиасти, които са решили да се включат в подобно похвално начинание. Той помага при създаването на рецептите, селектира материалите и следи за качеството на пивото.
Така първата бира Hills излиза на 17 септември, а от края на миналия месец вече е достъпна и за клиенти. За начало в Пловдив, по-точно в заведенията „Котка и мишка“ и „1890“. Засега само наливно (в неделя в KANAAL имаше бутилки, но те в момента бяха специално за Третият ден на българската крафт бира). Предстои пускането и на бутилки – от 0.33 и 0,5 l. Първите две бири са пилз и вайцен – опиталите ги ще се съгласят, че са класически примери за тези типични германски представители. В крайна сметка лагерният стил, за разлика от пшеничния, не е още достатъчно разработен от занаятчийските пивоварни у нас, като основно такива лагери може да се опитат в брюпъбовете (заведенията-пивоварни). Затова и хоризонтът за тях е широк.
До 10-ина дни предстои излизането и на сезонно пиво, за което жокерите към момента са „кехлибарен цвят“ и „лек аромат на трюфели“. А по новогодишните празници ще има още няколко изненади.
Постепенно бира Hills ще може да бъде намерена на все повече места, а амбицията на Борислав и Александър е до началото на лятото да могат да поканят всички любопитни могат да отскочат до Перущица и да се насладят на пивото на място в ресторанта. Сградата се намира на ул. „Черни Връх“ 14, съвсем наблизо до бул. „Иван Вазов“, като отбивката е от бензиностанция „Петрол“. Планирайте си пътуване догодина до Перущица. Уверенията на домакините са, че ще бъдете посрещнати така, че да се върнете отново там.

hills2

Основателите Александър Страшилов и Борислав Минков

Advertisements