Към увеличаващото се семейство на българските стаутове се присъедини и „Айляк“. Вчера по време на Третия ден на българската крафт бира в KANAAL посетителите успяха да бъдат едни от първите, които дегустираха Orgy Of The Dead, описана като export кафе stout. Респектиращо плътна на вкус и пленена от кафето бира.
Още от етикета се вижда, че тъмните краски са доминантни, което е в унисон с този стил. Мъжът и жената продължават по традиция да присъстват, но вече като герои от film noar. Добиваме информация също така, че арт изработката е дело на Follow The Line Tatoo, както и за параметрите на пивото – 6,9% алк., 18% плътност, и горчивина 40 IBU. Това обещава много плътна и подчертано горчива бира. Тъкмо такава е Orgy Of The Dead, сварена отново в гръцката Siris, както и предишните бири на „Айляк“.
Добра, сравнително трайна и доста светла за стила пяна (последното е умишлено търсено) ни посрещат при наливане в чаша. Тази бира е препоръчително да се сервира охладена до между 8 и 12 градуса, като е по-добре да се придържате към горната температурна граница. Ароматът е на кафе, овес (който се съдържа в немалък процент и допринася за плътността), в по-малка степен карамел, както и на мая (английска, според етикета). Последното говори, че бирата е съвсем прясна, като ароматът на дрожди постепенно се очаква да изчезне, за да изпъкнат останалите аромати, т.е. интересно е как ще се радвие бирата.
Тя има наситено черен цвят, като не кафето, а препеченият малц е „виновен“ за това. Плътността е необичайно висока и това е една от отличителните черти на тази бира. В устата остава усещане направо за лепкавост. И следващото, което прави впечатление е сухият финал, който е доста горчив като бира, която не е в стил американски стаут. Голямото количество кафе (два използвани сорта – кенийско и колумбийско) води до асоциация със сутрешна кофеинова доза за събуждане. Е, не е взаимозаменяемо, че да си налеете от стаута веднага след ставане, но можете спокойно да си отворите бутилка по друго време на деня без да се притеснявате, че това ще ви причини безсъние. Оценка 7,5/10.
Orgy Of The Dead може да бъде намерен от тази седмица на всички места, където в момента се предлагат и другите бири на „Айляк“.

ail

 

Advertisements