Съвместните проекти между две крафт пивоварни, изрязяващи се в общи бири са практика, която е отдавна наложена в бирената култура по света. И беше въпрос на време да има такива и в България, само между наши компании. Уточнението е важно, защото „Бял щърк“ вече има своя опит със сръбската Kabinet и румънската Ground Zero.
И така, около три години години след старта на първите наши независими пивоварни, вече е факт Plum Ale, съвместна разработка между Blek Pine и „Диво пиво“. Създаването на този ейл дойде някак естествено, тъй като хората, стоящи зад двете пивоварни са близки от години насам, като често си сътрудничат. Да, при българските крафт пивовари е така, почти без изключения.
Освен това и в двете компании обичат експериментите и това го видяхме ясно в последната година. Горнобанската Blek Pine пусна ейл с кайсии и подготвя в следващите дни още поне две много интересни бири, а от „Диво пиво“ направиха вайс със спелта и решиха по свой начин да почетат 3 март с ейл, включващ бяла, зелена и червена съставки (лайка, индрише и шипка).
Сега името на тяхната съвместна бира издава, че е със сливи, а етикетът указва, че има и кафява захар. Впрочем, етикетът продължава стиловата линия на Blek Pine, а Диво пиво присъства със своя добре познат символ – мечокът, тук с дяволити рогца. Сливата също е символично изобразена. При прочитане виждаме и сериозни параметри на тази бира – 7.6% алкохол, 16% плътност. Последвалата дегустация обаче навежда на усещане за по-висок алкохолен процент, около 9%, за който принос са дали вложената кафява захар и самите захари от сливите в процеса на бутилкова доферментация. Консултация с авторите на бирата потвърди тези мисли.
Този силен ейл е подходящ за консумация при температура 10-12 градуса, за да изпъкнат по-добре качествата му. При наливане образува добра пяна, която остава трайно на тънък слой. В аромата най-вече се долавя карамел, след това и препечена захар, а в по-малка степен – печени сливи, които по-ясно се усещат на вкус.

plum1

 

Плътното тяло, а и високият алкохолен процент на тази бира подканя към по-бавно пиене, което пък от своя страна дава възможност да се види как се развива нейният вкус при затопляне. Финалът дава една лека горчивина, която приятно се балансира с пикантни нотки. Цветът е амбърен, като би било добре да се поработи върху намаляване на мътността. Тя дава един минус при оценката, която в крайна сметка считам, че може да влезе в рамките на 7/10.

img_6559
Бирата вече е на някои от магазините и заведенията, които предлагат и другите видове Blek Pine и „Диво пиво“. А където още липсва, то до края на седмицата трябва да се появи.
След това начало е интересно да видим коя ще бъде следващата българска колаборация. И между кого. Вълнуващо е и очакването да видим другите нови бири от Blek Pine, за които няма да чакаме изобщо – въпрос на дни е. А всичко, което сте изпуснали от двамата горнобански пивовари, ще имате възможност да опитате накуп на 19 ноември, когато можете да отидете при тях, за да им честитите първия рожден ден на Blek Pine. Не разкривам никаква тайна с думите, че там ще има паметен купон по повода.

 

Advertisements