Анонсът преди няколко месеца за крафт пивоварната „Ромбус“ създаде големи очаквания преди нейния старт. Е, моментът дойде и смея да кажа, че очакванията не само са сбъднати, но и преизпълнени. Изненадите пък са много. Като начало пазарджишката пивоварна започва не с една, а с цели пет бири!!! Наливни ще бъдат светло, специално и вайцен IPA, като последната ще бъде и една от трите, които ще бъдат в бутилки, заедно с Империал ейл и Империал портър.
Тук вече виждате и следващите „новинки“ – стиловете. Три от тях до момента не са произвеждани в България – пшеничната IPA, заедно с имперските ейл и портър. Похвален избор и също така амбициозен, защото последните два не са от широко разпространените. Но – нали трябва да наваксваме бързо в нашата бирена революция?!
По-нататък с изненадите – бутилките. Те са по 0,33 l и категорично ще придадат идентичност и разпознаваемост на „Ромбус“. Както и етикетите – изчистени и минималистични до максимум, решени само в черно и бяло, те ме спечелиха веднага.

rhombus1

 

Естествено, продължавам да харесвам и цветните, често хипстърски етикети на останалите наши пивоварни. Но ето ви и нов вариант на визия. Всеки от етикетите на „Ромбус“ също така сам по себе си е достатъчно интересно „четиво“. В него е описан съответния стил и класификацията му по BJCP (Beer Judge Certification Program). Указани са още подходящата температура за консумация и различните храни, с които е препоръчително да се съчетава съответната бира. Също отлично попадение! И в допълнение има и QR код, от който може да си изтеглите рецепта за домашна бира. Защото „Ромбус“ е резултат на естествена еволюция на домашни пивовари в крафтъри. Именно затова в логото фигурира и годината 2012-та. Когато се сварява първата домашна бира в близкото село Черногорово, люлката на „Ромбус“. Името също не е избрано случайно, тъй като Ромбус е най-старото име на Марица, която тече недалеч от пивоварната.
За човека, който е направил тази първа домашна бира – Темелко Пампов, председател на Асоциацията на домашните пивовари в България, вече е ставало дума неведнъж в блога. Сега той е консултант в „Ромбус“, зад който основно стоят усилията на сина му Стойчо Пампов и неговата приятелка Габриела Стайкова. Иначе казано – Габи и Стойчо, двама чудесни млади хора, пълни с идеи, които са решили да ги осъществят тук, в България. Респект за това! За тях двамата си струва да се отделят повече от две-три изречения и ще ви разкажа повече малко след старта на „Ромбус“, когато вече опитате техните бири и ви заинтригува кой стои зад тях.
Сега към най-важното, естествено – самите бири. Светлото по изключение е в бутилка. Както стана вече въпрос, то ще бъде само наливно и ще е един вид „народното“ пиво на „Ромбус“. Затова и „Светло“ – не ейл, не пейл. Като такава, тя е подходяща за волна консумация (4,8% алк) и подава ръка дори на тези, които до момента не са се сблъсквали с ейловия тип бира. Тя не се отличава с агресивни хмелови аромати и вкусове. Благородните английски сортове хмел не го предполагат. Те придават флорални аромати и съответно един приятен нежен плодов финал. При наливане тази бира прави кратка пяна, отличава се с тъмножълт, мътен цвят и добре осезаемо малцово тяло.

1
В бутилката с Вайцен IPA (5,8% алк) пък си дават среща типичната германска пшенична бира с американските хмелове. Тя прави трайна пяна, на аромат се долавят грейпфрут и портокал, заради въпросните хмелове. Иначе познатият от немските вайцени вкус на банан се  долавя при отпиване, но все пак доминира грейпфрутовият финал. Цветът е мътен, светложълт. Общата оценка е за добре балансирана, интересна и освежаваща бира – 7/10.

3
Империал ейл (6,6% алк) пък е личният ми фаворит, без да го налагам. Тя е гранична със стила double IPA, единствената разлика реално е по-ниският алкохолен процент. Огромното количество хмел и респектиращите 110 IBU (абревиатурата е скала за изчисляване на горчивина в бирата) създават очакване за хипергорчива бира. Е, като типичен double IPA, тук е постигнат баланс с малцовото тяло и това някак „закръгля“ горчивината, опитомява я. При наливане бирата прави добра и трайна пяна, ароматът е на тропически плодове, отново заради US хмеловете – на грейпфрут, манго, авокадо, усеща се и карамел, който е доловим и във вкуса. Финалът е мощно подчинен на червен грейпфрут. Цветът е меден и похвално бистър, което й дава голяма червена точка и спомага за оценка 8/10.

2
И остана Империал портър (7,2% алк.), който трябва да е по-силен и плътен от обикновения портър. И е такъв! Прави кратка пяна и от чашата се долавя комплексен аромат на черен шоколад, кафе, препечен малц, карамел, череша. Този плод се усеща и в началото при преглъщане, също и сушена слива, без който вкус такъв портър не би бил пълноценен. Тялото на бирата е много плътно, дори лепкаво. Цветът е черен като нощта. Дълго след преглъщане в устата остава силен послевкус на кафе. Такава бира също не е правена до момента в България и личната ми прогноза е, че нейните качества ще се развият допълнително след няколко месеца отлежаване. Оценка 7,5/10, която смятам, че ще се повиши след отлежаване. Затова – пийте сега, записвайте, запазвайте бутилки за по-нататък и сравнявайте.

4
Това пък води логично до следващия въпрос – Къде могат да бъдат намерени бирите на „Ромбус“? От началото на следващата седмица вайцен IPA, Империал ейл и Империал портър трябва да са налични в 100beers и магазините „В света на бирата“. А наливните тепърва ще навлизат, но бързо ще се чуе за това, сигурен съм.

 

Advertisements