Щом сте повярвали вече в достойнствата на домашната бира, то съм убеден, че повярвате и в прогнозите на синоптиците, които уверяват, че в събота (8 октомври) дъждът и лошото време ще ни дадат почивка, и слънцето ще се покаже отново, макар и не толкова лятно. Което ще е тъкмо за поръчка за тазгодишния Есенен празник на домашната бира, организиран от Асоциацията на домашните пивовари в България. А тези, които не ги засяга прогнозата, направо ще се отправят още по обяд към познатото място в София – бирария „Халбите“, ул. „Черковна“ №41.

logo
Там ще ви очакват над 400 литра домашна бира – наливни и бутилирани. Ще има американски светли ейлове и IPA, ще има амбър ейлове, ирландски ред ейл, IPA, бира с див хмел, сезон, шоколадов стаут, блонд, пъмпкин (тиквен) ейл. Ще има и истински домашни сайдери. Набелязвайте си от сега. Новост е, че домакините въвеждат жетони, на стойност по 2 лв. за чаша 0,33 ml.
На събитието ще може да се запознаете и с хората от бъдещите две крафт пивоварни, за които чакаме с нетърпение да стартират до броени седмици – „Ромбус“ и „Трима и двама“ (за втората се ориентирайте по безкрайно атрактивния и симпатичен все още домашен пивовар с най-дългата брада в двора на заведението – Йордан Ченков, и няма да сгрешите).
Както стана вече въпрос в блога, на Есенния празник ще бъде и премиерата на второто издание на наръчника „Домашна бира? Това е лесно!“, която е всъщност съвсем нова книга. Тя стъпва на основата на предишната, за да надгради с много по-подробна информация за процеса на правене на бира, детайлни и илюстирани указания как човек може да си свари собствено домашно пиво, много рецепти (част от тях с престижни класирания на конкурси) и др.

korica

 

Книгата е плод на авторски труд на десетина домашни пивовари, което я прави уникална за България и дори в европейски мащаб. И, да – тя е четиво, способно да даде начален тласък на всеки, който иска да си прави и пие вкъщи своя бира.
И така – винаги позитивните и общителни домашни пивовари ви очакват в събота.

Advertisements