Въпрос на интерпретация е дали базираната в Барселона Edge Brewing е испанска крафт пивоварна. Защото тя е основана през 2013 г. от американци, които решават да пренесат частица от щатската бирена революция в сърцето на Каталуния. Независимо, че испанците вече имат достатъчно добри независими бирени компании – Naparbier, La Pirata, Laugar, Arriaca, Nomada и др. Та, основателите на Edge Brewing внасят оборудване и познанието, почерпено от огромния вече опит на задокеанските крафтъри. И на практика започват да правят американска бира, произведена в Европа. Резултатите идват много бързо и вероятно са изненадали самите основатели. Edge Brewing е обявена за най-добра нова пивоварна в света за 2014 г. от RateBeer, а техният американски IPA Hoptimista получава награда „Най-добра нова бира за 2014 г.“
Всичко това няма да звучи абстрактно и далечно, като поредната красива история за успяла пивоварна. Или пък да е само полезна информация за тези, които пътуват до Испания. Защото от днес бирите на Edge Brewing ще се предлагат и в България. Като това може да се отчете за един от най-успешните ходове на варненците Averi Beers, които именно решават да внесат 13 от бирите на испано-американската пивоварна.
Премиерата им ще бъде днес от 17 ч. в магазина на „Авери“-те на ул. „Архимандрит Филарет“ № 9. Тази вечер и през уикенда варненци и гостите на града ще имат възможността да опитат тези бири само там. А от следващата седмица могат вече да бъдат направени и онлайн поръчки, като се очаква да се появят и в други магазини и барове, познати с качествената си бирена селекция.
Сред 13-те предложения от Edge Brewing е и Hoptimista. Има и много интригуващи предложения като колаборацията с много успешната флоридска пивоварна Cigar City Brewing. Тя е Barrel Aged Imperial Porter (оценка 99/100 от RateBeer), отлежал 12 месеца в бъчви за ром от Мартиника и с внушителните 12,1% алк. Или Barrel Aged Imperial Stout (9,3% алк), отлежал в бъчви за френско мерло. Не бива да се пропускат още за Double IPA и Triple IPА, белгийският трипъл с череши. Любителите на киселите бирите пък могат да опитат Sangria Sour и SourAle с хибискус и маракуя. Има и „всекидневни“ бири – сесиен IPA (4,5% алк), сезон (с нетипичните за стила 7,5% алк), американски блонд ейл и американски светъл ейл (колаборация с Oskar Blues Brewery, съдържащ хмелове от 4 континента).  Както е видно – за всеки вкус, но най-вече за радост на колекционерите и ценителите.

averi

 

 

Advertisements