Bevog може основателно за претендира за най-добрата словенска крафт пивоварна, макар да се произвежда в Австрия, но пък това й дава шанса да претендира и за челно място сред интересните австрийски бири. Позната е у нас от началото на годината, благодарение на „Пивотека“, като с повишено внимание ценителите на бирата посрещнаха овесения стаут Baja и черния IPA – Rudeen.
Сега отново „Пивотека“ предлагат нови две бири Freezbee Session IPA и на Who Cares Editions Orange Unicorn Saison на специално събитие в София, което ще се състои утре (30 септември) на терасата на PhotoSynthesis (бул. „Васил Левски“ №57) от 19 ч. Това всъщност се очертава едновременно като представяне на тези бири и ексклузивна възможност да бъдат опитани, особено сезон-ът. Той е в много ограничени количества и по думите на организаторите е много възможно да бъде изчерпан още същата вечер.
Кратка справка в богатото портфолио на Bevog показва, че от пивоварната до момента не са се пробвали в белгийски стил и Who Cares Editions Orange Unicorn Saison е първа стъпка на тази територия. Отличителното при нея е, че при нея са използвани органични портокали, които ясно се усещат в аромат и трайно на вкус. Иначе типичното за повечето от бирите на Bevog силно охмеляване не е пропуснато и тук, макар и в по-умерена доза. Това придава допълнителни нотки на окосена трева в аромата и по-горчив завършек от познатите сезон-и.
Пяната е изобилна, но след кратко остава на траен тънък слой, а като цяло бирата (6,3% алк) е в тон с характеристиките на стила – да е пивка и освежаваща. Могат да се отбележат също малцовото тяло и приятната пикантност във финала. Допълнителен плюс е илюстрираният кен, който си плаче да бъде запазен след изпиване като декорация за дома (или офиса).
Сесийният IPA Freezbee също е част от серията Who Cares в кенове. Но е много добър представител на вида си, генерирал оценка 94/100 в RateBeer. Лека (4,4% алк), но щедра на цитрусови аромати и мощен завършек, в който се преплитат червен грейпфрут, лимон, бор, пъпеш.
За по-пълна утре във PhotoSynthesis ще се предлагат и други бири от Bevog, които по някаква причина още не сте успели да опитате или пък може да повторите с удоволствие. Защото тази пивоварна е действително една от най-успешните в Централна и Източна Европа.

bevog

 

Advertisements