По-малко от година след стартирането си горнобанската крафт пивоварна Blek Pine успя да създаде към себе си очаквания за чести експериментални варки. И съответно ги оправдава. Поредната нестандартна бира е Blek Pine Peach. Прасковата е и в заглавието, и в бутилката.
Решението да се вложи този плод в американски светъл ейл е действително интересно и се случва за първи път в историята на българското пивоварство. Всъщност и още редица други неща предстоят да се случат за първи път, и това е благодарение на смелостта на по-малките пивоварни.
Прасковата присъства още на етикета на тази Blek Pine Peach, който като цяло е издържан в стила на предишните бири на двамата горнобански крафтъри. От надписите научаваме основните данни – 6,4% алк, 14.3% плътност. При наливане това пиво образува малка и кратка пяна. Носът веднага долавя прасковата в аромата, заедно с цитрусовите и борови нотки, за които „виновни“ са американските хмелове. Богатото плътно тяло сякаш следва очакванията на сетивата да усетиш прасковата, след като си я помирисал. Плодът обаче постепенно отстъпва на горчивината и наситените усещания за борова гора и грейпфрут, които водят към съответен финал и послевкус. Прасковата няма толкова агресивни характеристики, че да доминира над хмеловете и съответно не след дълго ароматът, а след това и вкусът губят това плодово усещане. Цветът на тази бира е тъмножълт към светъл оранж, а наситената мътност е присъствие, което е добре да се избягва занапред. Цялостна оценка 7/10.
Blek Pine Peach имаше своето неофициално представяне в края на миналата седмица във Варна, но премиерата ще е тази вечер в столичния TheEggBar  от 18 ч. Събитието си струва да бъде посетено най-малкото, защото там по изключение бирата ще се предлага и наливно, но пък кегът е само един. А винаги е интересно една бира да се опита и сравни в наливен и бутилиран вариант.
Иначе прасковеният опит на Blek Pine е силно лимитиран (само 1000 бутилки) и ще се предлага в заведенията, работещи с „Пивотека“, а също в 100beers и магазините на „В света на бирата“, както и във варненския Averi Beers.

img_6384

 

Advertisements