Световното увлечение по киселите бири датира от няколко години, макар такива бири да се правят вече от няколко века. Но в България почитателите на Sour стиловете не са толкова много, като често пречката е по-скоро психологическа. Пивоварна „Бял щърк“ прави опит да се промени тази тенденция и повече хора да оценят очарователната екзотика на киселия вкус в бирата. За целта, след успеха с Pop my Vishna, е подбран и друг подходящ стил, който да съчетава едновременно пивкост и кисела нотка.
Това е Berliner Weisse, датиращ още от XVI век, превърнал се през XIX век в най-популярната бира в Берлин. По-късно стилът е почти забравен, за да преживее ренесанс в последното десетилетие. Той се характеризира с нисък алкохолен процент, вложен пшеничен малц (между 25 и 50%) и прибавяне на млечно-кисела бактерия при ферментацията.
За пореден път от „Бял щърк“ обаче решават да не се придържат строго към стила и го променят, дори „побългаряват“ (но в добрия смисъл), което някак естествено води със себе си и името на бирата Sofiiski Weisse.
Тя е с 3,6% алкохол (т.е. малко по-висок от бирите в стил Berliner Weisse, които в повечето случаи са малко или около 3%). Плътността също е ниска – 8,2% ексктракт, което допринася за лекия и приятен характер на пивото. Българската „следа“ идва от използвана бактерия – Lactobacillus Bulgaricus, която навява на мирис асоциации с познатото ни кисело мляко. В направата на Sofiiski Weisse са използвани и кайсии, а техният аромат се долавя съвсем отчетливо при затопляне на бирата и допринася тя да бъде още по-интересна. Усеща се и пшеничния малц. Пяната е кратка, а цветът – бледожълт и мътен, както се изисква.
Рецептата на тази бира определено е изпипвана дълго, за да бъде постигнато подходящо ниво на киселост, което да не отблъсне несвикналите с подобен вкус. И наистина – след първоначалното стъписване, правещите първите си стъпки в киселите бири, осъзнават всъщност, че Sofiiski Weisse е приятна за пиене и оставя лек тръпчив вкус в устата, с фините нюанси на кайсията. По-навикналите на киселото ще я приемат дори като твърде ниска летва, но трябва да се признае, че е постигнат баланс като за пилотна бира в „жанра“ за страната ни, което си заслужава оценка 7,5/10.
Бирата е произведена в сръбската пивоварна Kabinet, а най-нетърпеливите могат да я опитат още днес (8.IX) след 18.30 ч. на премиерата в столичния бар „Петък“ (вече на ул. „Ген. Гурко“ №19). Друг интересен нюанс за вечерта е, че зад пулта на заведението ще е Иван Шопов (Kooh/Balkansky) – достатъчно популярен, но също така изявил се и като дизайнер на етикета на Sofiiski Weisse, който представя в изключително изчистен и минималистичен стил познатият ни вече щъркел.

img_6005

 

Advertisements