Един от хитовете в последните години при крафт бирите в световен мащаб е блендът – смес между различни стилове или различни варки от един и същ стил. Тук възможностите за изпровизация са наистина неограничени и всичко зависи от въображението на пивоваря. Защото всяка промяна в пропорциите ти дава като резултат една напрактика различна бира от предишната – като вкус, цвят, аромат и т.н.
Въпрос на време беше да се правят и български бленд бири. Първата е от „Айляк“ – Free Love, описана като „Любов на свобода между хефевайцен с портокалови кори и сухо охмелен пилз“. Или още като WeissбираPils.
Експериментът е отново сварен в гръцката микропивоварна Siris, като замисълът е да се отдаде почит на двата традиционни германски стила – пилз и пшенична бира. Затова са използвани само немски благородни хмелове и мая. Дотук с традициите, защото следват експериментите. Освен смесването на двете бири, във всяка от стиловите характеристики се прави крачка встрани – използват се портокалови кори за хефевайцена (което е типично за белгийския вит), а пилзът е сухо охмелен, в духа на набиращия популярност IPL (India Pale Lager).
Резултатът от всичко това се усеща при наливане в чашата. От добре оформената, макар и кратка пяна се усеща както банановите нотки, типични за пшенична бира, така и осезателният аромат на хмел. Цветът на тази бира е светложълт и леко мътен, заради пшеничния малц. Тя е с 5,5% алк. и малко над указаните на етикета 13% плътност. Горчивината е 25 IBU, което е съвсем премерено без да е в някоя от двете крайности. „Айляк“ Free Love би се харесала и на жените, които не одобряват много хипергорчивите бири. И същевременно тя дава типичния за IPL сух завършек и умерен горчив послевкус.

IMG_5779
Като цялостно впечатление този бленд е приятно пивък, подходящ за слънчеви следобеди или привечери, интересна за усещане и на двата стила. И все пак лекото надмощие е за лагера.
Основателят на „Айляк“ Георги Христов има съпътстваща амбиция, освен да покаже възможностите на блендирането. А тя е да популяризира съчетаването на тази бира с различна и качествена храна. През септември предстои негова обиколка из 10-ина популярни и интересни столични ресторанти, като всеки един от тях ще предложи свой кулинарен избор за „партньор“ в свободната любов на новия „Айляк“. А ако сте решили да дегустирате тази бира в домашни условия, то опитайте с традиционни германски мезета – вурстове, печени меса, картофи, сирена.
Но като начало ще има няколко представяния на Free Love, в които ще може лично да се срещнете и зададете въпросите си към човека, който реши да затвори в бирена бутилка a do-not-give-a-fuck състоянието на духа. Предстои в четвъртък вечер събитие в пловдивския бар „Котка и мишка“. Уикендът в София пък може да започне добре за вас в The Egg Bar, а в събота във Vitamin B ще имате възможност да опитате тази бира и наливно.

ail
Иначе „Айляк Free Love“ може да бъде купена от 100beers, магазините на „Светът на бирата“, варненския Averi Beers и останалите места, където се предлага и до момента „Айляк“.
Няколко добри думи трябва да се кажат и за чудесната работа по визията на етикета, свършена от Илиан Илиев.

ail2

 

Спазва се обещанието на „Айляк“ всеки следващ етикет да е от млад български автор и на него задължително да присъстват мъж и жена. Очакваме следващата влюбена двойка наесен, която да гледа от етикет на… стаут.

 

Advertisements