Близък до България фестивал, който от няколко години препоръчвам горещо – румънският Summer Well, ме спря за официалната премиера на новата бира на „Бял щърк“ – Лимец пейл ейл. Но от друга страна сега доста от вас вече са я опитали и ще имате възможност да се съгласите или не със следващите редове.
Не може да не бие на очи тенденцията, която стана и като политика на „Бял щърк“ в последната година – да експериментира и предлага неща, които са новаторски за българския бирен пазар. Така бе със стаута с люта чушка, с ламбика (съвместен с „Кабинет“) и с гризет (в партньорство с Ground Zero). И дойде ред на една традиционна култура за земите ни – лимец. Забележете – българските микропивоварни се опитват да не се дублират. Защото „Диво пиво“ излезе тази пролет със своя вайс със спелта.
Та за лимеца – изключително богат на витамин А, витамин B2 (рибофлавин), бета-каротин, лутеин и т.н. Абе, накратко – ядеш лимец и живееш с орлите. В случая – пиеш лимец.
Всъщност какво точно пия, замислих се при дегустацията. Представена като лимец пейл ейл, тази бира фактически е планирана като вит (пшенична), но си е чиста проба хибридна бира. Защото от една страна не е с пшеница, а с лимец. А от друга в нея няма типичните за вит портокалови кори и кориандър. Причината за второто е в хмела, който е използван – експерименталният баварски Mandarina Bavaria, на основата на Cascade Hallertau Blanc и Hull Melon.
По мое мнение, все по-често ще пием хибридни български крафт бири, които ще престъпват рамките на традиционните стилове, за да покажат смелостта на пивоварите и да разширят границите на познание у консуматорите.
Та, конкретно за тази. Сварена е във вече познатият партньор на „Бял щърк“ в Белгия – Anders! Конкретните й данни – 5,5% алк, 13,5% плътност. Предлага се в стандартна бутилка от 0,33 l. Първоначалното впечатление е силно положително, заради страхотната дизайнерска работа, свършена по етикета от White Rabbit Tattoo Studio.

ws2
При наливане се забелязва, че бирата е със светложълт, леко мътен цвят, с плуващи малки частици. Тя образува добра и сравнително кратка пяна. Която в началото дава силни многопластови цитрусови аромати на грейпфрут, портокал, манго, както и на прясно окосена поляна. Очакването за горчиво продължение се потвърждава, включително и във финала (тази бира е с 30 IBU). При спадане на пяната започва да се долавя и ароматът на лимец. Вложен е и овес, който обикновено се използва за допълнителна плътност на пивото. Ако искате да усетите зърното в новия „Бял щърк“, то го оставете малко да се постопли. Към финала се създава един неочакван леко лигав привкус, който не е непременно неприятен. Завършекът е сух и подчертано горчив.

ws1
Като цяло си личи, че по „Лимец пейл ейл“ е работено дълго време, преди да дойде времето за неговата премиера. В резултат се е получила една освежаваща и добре охмелена бира, която съчетава американски пейл ейл с вит. Балансът е добър, а общата оценка 7/10 е и заради смелостта да се комбинира слабо познатият за пивоварите лимец с експериментален хмел (бирата е само сингъл хоп).
За финал заслужава похвала и добрата логистична работа на „Бял щърк“, откъдето се постараха да заредят познатите ви бирени места с новата си бира веднага след нейния официален старт.
P.S. Снимката е на пивоварната, заради проблем с фотоапарата ми.

 

Advertisements