Бирата съвсем не е „мъжката напитка за мачове“ или пък гарнитурата към пържените картофи, каквото погрешно впечатление се създава в последните години. Да, действително тя се съчетава много добре с футбол, но е и достатъчно социално питие за всякакъв тип разговори, включително и високо интелектуални. А може да се пие също така успешно насаме, осигурявайки нужното вглъбяване. И наистина някои стилове бира могат да са подходящи за консумация с картофи, но има и такива, които вървят със сирена, леки меса, но пък и с десерти.
Необходимо е да бъдат оборени и още няколко погрешни схващания.

„Бирата трябва да бъде сервирана ледено студена“

Това е напълно невярно. А ако видите на бутилката да има син знак, че бирата вече е замръзнала почти до нулата, спестете си я. Просто няма да усетите никакъв вкус, а само ще поглъщате някаква ледена газирана течност. Затова бягайте от бири, които ви се рекламират, че са идеални ледено студени. Стоплете ги съвсем малко и вероятно ще останете разочаровани от аромата и вкуса им точно от тези рекламирани бири. Бягайте и от заведения, където ви дават вледенена бира – най-много да ви заболи гърлото. Идеалната температура за консумация е между 6 и 7 градуса за масовите лагерни бири. Плюс 1-2 градуса отгоре за повечето стилове. А някои специфични като стаутове, портъри, бири, отлежали в бъчви, белгийски дюбъл и трипъл и др. трябва да бъдат съвсем леко охладени, на около 10-12 градуса. Само така изпъкват качествата им – аромати, вкусове, които иначе са потиснати от ниската температура.

„Халбите за бира трябва да са замръзнали“
Сходни причини като в горния случай. Замръзналата чаша ще изстуди неприятно бирата, с което ще я лиши от ефектите й. Нали за да се насладите на виното, не го сипвате в изстудени чаши? Всъщност, ако отговорът е да, вече е наистина смущаващо.

„Всички тъмни бири са силни и тежки“
Ако продължавате да избягвате тъмните стилове бира по тази причина, то бързо разсейте заблудата си. Много от тъмните стилове са с около 4 до 6% алкохол, а цветът им е черен заради по-високото съдържание на препечен малц (освен ако не говорим за някои масови бири с оцветители – четете етикетите).

„Най-добре е бирата да се пие от бутилка“
Ако пък го правите и от пластмасова бутилка, е повече от задължително да промените навиците си. Да, да пиеш от стъклена бутилка е сякаш по-изискано, отколкото от кен, но е все така неподходящо. Така ти вадиш от употреба обонянието си, а една хубава бира те посреща първо със своя аромат, нали така?! Опираме отново до сравнението с виното, защото хубавите бири не отстъпват на качествените вина. А виното не го гълтате от шишето, все пак. Изисква се просто движение – да си налееш в чаша. Друг е въпросът, че различните стилове изискват различен вид бирени чаши, но сравнително универсално правило е – светла лагерна бира във високи и тесни чаши, а повечето останали – в чаши със столче, типове „гоблет“ и „лале“.

„Бирата е издръжлива и може да се съхранява където и да е“

За начало тя трябва да е на хладно и тъмно място, защото слънчевата светлина е като бич за хмела в бирата и бързо може да причини скунксов аромат от химическата реакция при разграждането на хмела. Освен това някои бири са с бутилкова доферментация (съдържат малки количества бирена мая, която продължава да осигурява процес на ферментиране и води до подобряване на вкуса в следващите месеци), но по случая и не е хубаво бутилката да е на твърде топло място.

„Всички бирени бутилки са еднакви“
Тъмните всъщност са най-хубави, защото запазват максимално вкусовите качества на бирата от външни влияния и най-вече от светлината. Прозрачните бутилки са знак, че бирата вътре е доста обработвана да издържа на слънце, а това не е добре. Пивото в зелените бутилки пък не е с хмел, а с хмелов екстракт. Като екстрактът не е в толкова враждебни отношения със слънцето.

„Бирата в кенове е евтин боклук“
Не е задължително. В днешно време доста крафт (занаятчийски) пивоварни по света пускат бирите си в кенове. В миналото наистина бирата е имала алуминиев привкус, но сега кутийките са със специално покритие от вътрешната страна, което предпазва от контакта с метала. Стъклото е най-добрият амбалаж за бира, но кенът също така предпазва успешно, а и бързо може да се охлади.

„Бирата е по-просто питие от виното“
Вече стана дума за това, че хубавата бира не пада по-долу от доброто вино. Въображението при съчетаването на основните съставки на бирата (вода, малц, хмел, мая) може да даде фантастични резултати в аромата и вкуса – това важи и за бирените компании, но и за домашните пивовари. Отделно крафт пивоварните влагат в бирите си кафени зърна, плодове, подправки и т.н. – което дава често фантастичен ефект. Но не може да се приложи при виното, да речем. Експериментите превръщат бирата в толкова интересна напитка, а възможностите на практика са неограничени.

„От бирата се пуска коремче“
Или направо шкембе според други приказки. Да, но това важи, ако бирата се съчетава обилно с храна. Пиенето на бира без мезе не натоварва организма с много повече калории от сока например. Говорим, разбира се, за консумация с мярка – по 0,5 l за мъже и 0,33 l за жени дневно. А леките светли бири са дори препоръчителни в същите умерени дози след спорт или физическа дейност, тъй като възстановяват организма. Виното също е калорично, а с още повече калории са коктейлите и високоалкохолните напитки.

Свилен Кириловски, в. „Сега“, 23 юли

Sg_35

 

Advertisements