Съвсем умишлено бавих почти месец новината за появата на бира „Ягерфоф“ в бутилки, защото изчаквах подробности откъде може да бъде закупена тя. Уви, такава обобщена информация и до момента липсва, въпреки че бирата вече се продава в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора (поне за там имам данни). Специално в София тя със сигурност може да се намери в KANAAL и „Бира бар“, което съм видял лично. Възможно е и на други места, но до момента те не са оповестени и е въпрос на лично търсене, за да бъдат открити. В Бургас мястото е винарна „Океан“. Надявам се искрено във Фейсбук страницата на „Ягерхоф“ скоро да бъде поправен този очевиден маркетингов пропуск и да бъде внесена повече яснота за интересуващите се. Защото те не са никак малко.
Мнозина дори са посещавали Пловдив специално, за да отидат до заведението „Ягерхоф“ – един действително чудесен брюпъб, в който са инвестирани немалко средства. И който предлага не само обстановка на типична баварска бирария, но и предлага набор от различни стилове лагерна бира – светъл и тъмен лагер, бок, марцен, а също и вече два вида пшенично – класически вайс и от няколко дни летен вайс (4,2% алк).
От своето меню собствениците са решили да лансират в бутилки за начало две от бирите си – светъл лагер тип Helles (или Hell) и пшенична (Weiss). По лично мнение първата е определено по-добрата. Тя е издържана напълно в стила на мюнхенските Hell (светли) бири и се отличава с подчертан малцов аромат и вкус и минимална горчивина, което в цялост й придава леко сладникав характер, напълно според стила. Това обаче не пречи на нейната пивкост. Тази бира е с класически параметри – 5% алк и 11.9% плътност, нефилтрирана и непастьоризирана. Тя заслужава напълно, според мен, оценка 7/10 и е нагледен пример (един от едва няколкото в България) каква трябва да бъде качествената светла лагерна бира.

yager
Пшеничната бира пък е стандартен weiss (5% алк), с аромат на банан и карамфил, който дава допълнително разнообразие в сегмента, в който към момента са само „Столично“ и „Диво пиво“. Оценка 6/10.

yager1
Самите етикети са издържани в духа на подложките от заведението и така е направен символичен опит да се пренесе духът на бирария „Ягерхоф“ (в която също се продават бутилки) до домовете на консуматорите.
Към момента бутилките „Ягерхоф“ не се предлагат индивидуално, а в кошничка по 6 броя от 0,33 l, на цена 9,90 лв. Все пак е дадена възможност да се правят различни комбинации между двете бири до попълване на шестте гнезда.
И отново – искрено се надявам скоро да има списък с местата, където могат да се купят бутилките, защото обещанието за това стои от 4 седмици насам – 21 юни.

 

Advertisements