Изобщо не е скучно тези дни за почитателите на качествената бира. А още по-интересно ще стане през следващата седмица, когато ще бъде премиерата на още една крафт пивоварна с нейната първа бира. Става въпрос за „Сервежариа контемпоръня“ – един проект, дело на бразилец и двама българи. Проект, който зрее от близо 7 години и неговото родно място е Варна. Но дебютът се очаква да бъде в София. Мястото? Бар KANAAL (когато вчера отворих дума за носещите колони на крафт бирената революция в България, вярвам ще се съгласите, че барът, и по-точно хората, осъществили го – Любомир и Антония Чонос, са друг стълб, на който дължим стиловото разнообразие, събития и разговори с всеки един посетител, водещи до разширяване на бирения кръгозор). Та, какво по-подходящо място за това представяне?! Датата? Оставям тази изненада на KANAAL, но става въпрос за броени дни.
„Сервежариа контемпоръня“ реши да дебютира с един особено подходящ за лятото стил – белгийски сезон (7,1% алк, 13.9% плътност). Стил, който се радва на подчертан интерес сред ценителите у нас – още повече, че наскоро „Гларус“ пусна свой сезон, а и се появи колаборацията на „Бял щърк“ и Ground Zero в сродния стил гризет. „Нашата бира има плътно тяло, деликатен малцов характер и ясно изразени нотки карамел, съчетава плодови и билкови аромати, умерено алкохолно присъствие, леко подчертана горчивина и сух, освежаващ финал“, разказва Сезар Пиментел, който е един от тримата сподвижници на проекта. На когото дължим и бразилската следа, както се досетихте.
Настъпи моментът да се вдигне и завесата за името на бирата – Evoe. „Това е бразилски възглас за моментите на най-силно щастие, кулминация на радостта и веселието, пълна свобода, приятелството и чувството, че всеки ден е петък, а всичко наоколо е карнавал. Произнася се силно. От душа“, обяснява Сезар.
Тук е моментът, излишен за много от вас, да се разсеят напълно съмненията, че бразилците нямат усет към хубава бира. Напротив – най-голямата южноамериканска държава може да се похвали с убийствени крафт пивоварни, за които само можем да се радваме искрено, ако ги видим някога на българския пазар. Като EvilTwin Brazil, Vertigem, Tupiniquim, Mistura Classica, Bodebrown, DUM, Invicta…
Там не само могат да говорят с гордост за крафт бирата, но и Сезар Пиментел има и друга амбиция със своите партньори – да провокира всеки, който пие Evoe, да генерира познанието как се консумира такава бира, както и да намери хармонията при нейното съчетаване с подходяща храна. Затова и на етикета са посочени не само подходящата температура за дегустация (7 градуса), но и храните, които биха подчертали качествата на този сезон – червено месо, салати, колбаси, сирена, риба. „Морски дарове, пикантни ястия с повече подправки, като в тайландската и мексиканската кухня, са само част от възможните комбинации“, допълва Сезар.

evoe3

Съчетаването на Evoe с подходяща храна е една от целите на създателите на „Сервежариа контемпоръня“

evoe2
Evoe Saison е сварена в словенската пивоварна Vizir, което добавя още една щипка към интернационалния дух на тази бира (светът е глобален, все пак). Бира, която се разпростира между търсещия радостта в живота бразилски дух, белгийското познание за бира, но и вкусовете и познанията, за които са жадни всички тези в България, запазили достатъчното уважение към себе си и околните.
Evoe ще се предлага още от следващата седмица в София, Варна, Пловдив и Велико Търново, като начало. След премиерата в KANAAL Сезар лично ще направи презентация и също така ще говори лично с всеки заинтересуван в Averi Beers, а във Варна още и в Cubo bar. Следва събитие и в пловдивския „Котка и Мишка“. Изобщо, на обичайните места за интересни и различни бири, но също и в заведения, които акцентират върху качествената храна и достойните на нея питиета. Да, в крайна сметка тази пивоварна е регистрирана в България и иска да създаде своите приятели именно тук.
И нещо финално за Evoe? „Има много любов в нея“, признава Сезар. Как да не обичаме бразилците?!
evoe4

 

Advertisements