След време, ако се стигне до описване на историята и развитието на крафт бирената революция в България (такава има, неоспорим факт е), то датата 5 юли 2016 г. също ще фигурира там. Това е денят, в който официално бе открит новият магазин на 100beers. Той е на същата софийска улица – „Юрий Венелин“, но пресече бул. „Васил Левски“ и вече е на №1, точно под 7-о СОУ „Свети Седмочисленици“, на мястото, където се помещаваше доскоро студио за татуировки „Смоков“.
Ще кажете – „Какво толкова… Един бирен магазин е отворил врати.“ Тук трябва да се отклоня и да спомена, че уважавам всички, които предлагат качествена бира, независимо дали българска или чуждестранна. Но в случая става въпрос за една от няколкото носещи колони на тази революция – 100beers. Няма смисъл да повтарям едни искрени думи по адрес на Ростислав и Вестимир, но пък всички виждаме, а доста дори го и признават, че усилията, полагани от Ростислав не са само в посока внос на нови и интересни бири, ами и за популяризиране на занаятчийската бира и нейното стилово многообразие.
Вместо това остава красночерива гледката от огромната опашка, която се извиваше на откриването вчера. И от разнообразната навалица, която се образува пред магазина. Ето това имам предвид. Заради идеята на 100beers тук бяха дошли собствениците на „Бял щърк“, „Айляк“, „Диво пиво“ – като последните дори бяха пуснали лимитирана варка, специално за събитието. Ако има останали бройки от нея, побързайте, защото до края на седмицата едва ли ще се задържат. От Blek Pine пък избраха повода да представят новата си бира – сесийната IPA – Seshън IPA, която е по-лека от останалите им в стила, но също така щедро охмелена. Тук се бяха наредили още доста от най-видните представители на бирените колекционери. Специални поздрави имаше и от Асоциацията на домашните пивовари в България. Ако пропусна някого, не е било умишлено.
Ако се прави аналог, то сходна навалица около откриване с голямо предварително очакване имаше и при отварянето на бар Vitamin B, в който също има пръст Ростислав. Тогава дори пристигна един от важните хора в едва от водещите световни компании за крафт бира Mikkeller. Значи – не са били случайни тези суматохи…

100b

Новото място вече може да „поеме“ и подобаваща табела.

 
Площта на самия магазин е около два пъти по-голямо от досегашното. Това се отразява върху броя на предлаганите бири, чувствително над 100. Отразява се и на бара за дегустация, който е по-голям. А и на наливната бира, която вече се точи от два крана. Тук вече наистина прилича на пълнокръвно бирено пространство, в което идеята 100beers диша по-свободно в сравнение със стария магазин.

100beers

 

Advertisements