Заглавието не е помпозно или изпълнено с претенции, по мое мнение. Нека помислим – до лятото на 2015 г. варненци свързваха понятието „крафт бира“ най-вече със стартиралата през май 2014 г. местната пивоварна „Гларус“, чийто мощности се намират в село Слънчево.
Същинското популяризиране на занаятчийската бира и промяната на бирената култура обаче започва да се случва точно миналото лято. Защо споменавам пак въпросното лято на 2015-а, ли? Защото след два дни местният магазин за крафт бира „Averi Beers“ ще празнува своя първи рожден ден. Фактологически той е на 4 юли (мнозина варненци сигурно си спомнят бурната събота, когато бе открит магазинът на ул. „Архимандрит Филарет“ 9), но за удобство на всички „аверите“ са решили да го отпразнуват отново в събота – 2 юли.
Колко са всъщност тези авери? Наскоро отново споделих за тях пред вас, но не със следващата конкретност. Те са четирима – приятели, съмишленици. Четири доказателства, че в България колективните начинания са възможни, напук на непрестанните доказателства, че „трима души са чета с предател“. Ето ги – Алдо Давидов, Карен Хазарян, Венцислав Тонев и Александра Танева.

averi

„Авери“-те в своя магазин…

 

averi1

… и на посещение в бар за крафт бира в чужбина.

 
За първи път ги видях заедно на Третия конкурс за домашна бира в София, в края на април 2015 г., когато изневиделица се появи една кола с варненска регистрация и те занаизвадиха тяхното си пиво, за да почерпят и да се представят. Обраха много овации – за идеята, за бирата, за етикетите, за позитивизма си. „Трябваше някак да се представим и понеже сме авери още от клуба по катерене, името си дойде естествено“, разказват те, но със задължителното уточнение, че Алекс не приема радушно думата „авер“. Налага се необходима доза компромис и всичко продължава с усмивка.
„Малко след това дойде идеята за Averi Beers и за около два месеца успяхме да стартираме магазина. Който определено не е просто магазин, а едно социално място, на което освен хубава бира, можеш да срещнеш и интересни хора. За крафт бирата във Варна се знаеше нищожно малко, но малко по малко нещата се променят. Хората се научават да пият качествена бира, споделят с приятели, четат, интересуват се, влизат в магазина с въпроси за конкретни бири, за което много голям принос естествено има и Ростислав от 100beers. В магазина все още влизат и невярващи хора, които смятат, че няма как нещо качествено да е произведено или да се продава в България. За радост постигаме успех с повечето от тях“, продължават те.
И наистина – без да е пресилено, Averi Beers не е обикновен магазин за бира. Вътре има идеи, идват много млади, идват и не толкова млади, но също толкова мислещи. Да видят за някоя нова и интересна бира, да научат за нов стил, или просто да обменят смислени приказки. Защото социализацията е другата мисия на „аверите“ и неслучайно правят чести събития. Включително и организират срещи на домашните пивовари от Варна и региона. Показателно е, че в началото, преди около 2 години присъстващите се броят на пръсти, а сега има нови и нови домашни пивовари, които тепърва се запознават помежду си. „Аверите“ започнаха и доставки на бира на адрес или директно на плажа. Сега подготвят подготвят и фестивал на открито за крафт бира и качествена храна, който ще се проведе това лято.
Специално събитието тази събота пък ще е заредено не само с бира, но и с игри. Ще има състезание за най-бързо изпиване на бира с респектиращ брой заявени участници. Може би заради голямата награда – кашон студена крафт бира. Отделно ще има буре, пълно с лед и бира. Ще има и специална оферта 5+1=5+3 само за тази вечер – при покупка на пет бири, се получават три като подарък! Честно, ако сте във Варна или наоколо, трудно може да намерите извинение да не отидете на празника, дори само заради това предложение. Основните български крафт бири в магазина също така ще бъдат на специални цени, а за посетителите ще има за дегустация домашна бира „Averi“, в стил Американски IPA, сварена специално за годишнината.
Не се притеснявам да продължавам в този приповдигнат тон, защото виждам, че нещо хубаво се случва, има единомислие, има креативност. И същевременно няма поне видимо оплакване, че нещата в България не вървят, че няма пари, че… За радост, все повече градове, освен Варна, имат такива местенца. За някои вече съм споделял, за други – тепърва предстои.
„За добро или за лошо не сме голямата фирма, с ясно изразената структура и разпределение на отговорностите. Все още всички заедно и поотделно правим голяма част от нещата. Бирата си я тестваме всички заедно. Редуваме се и за задачите свързани с поръчки, партньори, рекламиране в интернет и т.н. Хубавото е, че ако не успееш да свършиш нещо, винаги можеш да ползваш помощ от авер“ – това е семплата рецепта на четиримата, осигурила успешното достигане до момента с първата свещичка.
Честит рожден ден, „Авери“! И наздраве!

averi3

 

Advertisements