Вече стана приятна традиция всяко международно състезание за домашна бира да завършва с отличия за българските участници. Това се потвърди и в Хърватия, където провеждат надпреварата си за пета поредна година (за справка – в България аналогичното състезание се случи през 2016-а за четвърти пореден път).

zag2
Сухите цифри – 2 бронзови медала и три четвърти места, започват да звучат много по-авторитетно, след като се разберат подробностите. А именно, че са участвали 350 бири от 7 държави, а в призовите тройки почти няма други, освен хървати (което съвсем не значи, че чуждестранните бири са били на по-лошо ниво).
И така – под шумните възгласи на голяма българска група, бяха наградени с трети места Темелко Пампов с имперския стаут Divide Impera в категория „Силни ейлове“ и Йордан Ченков с експерименталната I Need More Mana(Tarka) в отворената категория. Вторият получи и още един приз – за блонд ейла Kuddelmuddel в категория светли американски ейлове.

zag1

Медалистите Йордан Ченков (вляво) и Темелко Пампов

 

Подобни две допълнителни награди заслужи и друг наш домашен пивовар – Николай Илов. За стронг битъра Symargal ESB в категория Британски светли и за черния IPA Symargal Black IPA в категория IPA.
Успехът беше полят подобаващо на съпътстващото бирено парти в Загреб. Дотолкова подобаващо, че от Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) обявиха, че се заостря глада за още отличия на следващите състезания.

zag

Част от забележителната и впечатляваща българска група в Загреб

 

 

Advertisements