Вече доста от вас са успели да видят анонса със снимка на най-новата бира на „Гларус“. „Ново в колекцията ни. Традиционен Белгийски Сезон“ гласеше лаконичният текст.
Зад това всъщност се крие амбицията на крафт пивоварната да запознае по-широк кръг бирени почитатели с този интересен стил. Накратко за него – белгийският „сезон“ води корените си от Валонския регион на Белгия. Бирата е наречена на сезонните работници (saisonniers), тъй като традиционно фермерите са утолявали жаждата на наемната ръка с до 5 литра подобна бира на ден. Това логично означава, че пивото не бива да е много силно. В началните си версии то е около 3-3,5%, макар че през XX век, когато „сезонът“ прекрачва от фермите към пивоварните, се качва и алкохолното съдържание – от 4,5% до над 7%. Но и преди, за нуждите на селските стопани, и сега общото е, че „сезон“ се вари обикновено в края на студените месеци, за да е на разположение в по-топлите и да служи като подходяща подръчна бира за нескромно пиене и освежаване. Интересът към стила се увеличава многократно, след като списание Men’s Journal обявява Saison Dupont, познатата и у нас от KANAAL, за най-добра бира в света.
Като цяло този тип бири се отличават със светъл, до оранжев цвят („Гларус“ ще се придържа към светлия вариант), висока газировка, силно усещане в аромат и вкус на плодове и подправки, сух завършек. В рецептата на пивоварната от варненското село Слънчево са включени подправки като кардамон и кориандър, които придават една приятна пикантност. Както и два вида портокалови кори на прах. Липсват тежки хмелове, а са вложени само ароматни. Използвана е също така съвсем нова белгийска мая.
„Гларус Saison“ (5% алк.) ще бъде на пазара от началото на юни и идва като заместник на Dubbel, който ще бъде спрян от производство, но само временно, до началото на есента, когато ще се завърне също с нова белгийска мая.
При всички случаи „Гларус“ правят много похвална стъпка да въведат на пазара ни още един неособено познат стил. От бирата ще очакваме пивкост и удоволствие за сетивата с тези подправки, а от пивоварната – още няколко изненади през следващите месеци, произтичащи от увеличаването на производствения капацитет. А и обещание за „Гларус IPA“, за всички, които обичат този стил.

saison

 

Advertisements