Втора бирена изненада тази седмица след стартиращата днес IPA на „Бял щърк“ – горнобанската занаятчийска пивоварна Blek Pine излезе с ново свое предложение, в лицето на ръжен IPA. Първият български такъв. А казват, че дните между Великден и 6 май били нулеви. Не и за тези, които правят бира предназначена за хората, които обичат хубавата бира.
Като първа от вида си у нас този ръжен IPA (или R.I.П.A. на етикета, който вече по традиция включва нарочна правописна грешка) трябва да търпи доста похвали или пък обратно – критики. Във всички случаи пивото е по-различно от останалите, произведени от Blek Pine. „Не е типична наша бира“, призна единият съсобственик Божидар Александров.
Защо? Ами горчивината не те удря „от главата за краката“, т.е. като се почне от мощния цитрусов аромат и се стигне до дълбоките грейфрутови емоции във финала. Тук е използван само един хмел (single hop бира), който е Amarillo. А той дава по-меки цитрусови усещания – на портокал и мандарина. Именно те се долавят при наливане, заедно с аромата на ръж (в тази бира той е 15% от малцовете, които са общо 5 на брой). Портокаловите нотки придават една „приемлива“ горчивина за тези, които още не могат да приемат хипергорчивото като любимо чувство при пиене на бира. Въпреки, че IBU (скала за измерване на горчивината) на R.I.П.A. е внушително – около 60. И все пак един IPA, няма да е IPA, ако не ти я даде тази горчивина. Усеща се при послевкуса – дълъг, траен и вече с присъствие на грейпфрут. Иначе във вкуса при отпиване има нотки на карамел и препечен хляб, а ръженият малц допринася за един по-сух и леко пикантен финал на тази бира. Тя като цяло е доста пивка, а характеристиките й са 6,2% алк, 14% плътност. Цветът е амбърен, леко мътен. Лична оценка – 7/10 с изтъкнати плюсове за идеята за направа на ръжен IPA и използването само на Amarillo.

RIPA2
Това, от което може би има нужда R.I.П.A., е повече бистрота, както го изисква стилът, но все пак тя не е типичен представител с тези много видове малц. А защо не и от още мъничко отлежаване. Затова бих дал един познат съвет – купете си поне две бутилки. Едната за изпиване веднага, а другата – да престои на хладно и тъмно около 2-3 седмици и тогава да се сравни по вкус, бистрота и т.н. Но не отлагайте прекалено дълго да се сдобиете с тази бира, защото от първата партида са произведени само 1500 бройки, като интересът бе голям още при изненадващото представяне вчера в столичния бар Vitamin B. Иначе от днес започва поетапното й зареждане в основните бирени оазиси в страната.

RIPA
Със сигурност нашите приятели от пивоварната в Горна Баня ще пуснат поне още едно издание от същата бира в следващите месец-два, но предстои да видим дали тя ще остане като постоянно присъствие в портфолиото. Другото, което е сигурно и съм готов да се обзаложа, че най-късно до година ще се появи още един ръжен IPA от друга крафт пивоварна. Но R.I.П.A. ще си остане в спомените ни като първата по рода си.

 

Advertisements