„Бял щърк“ вече се числи сред тези български занаятчийки пивоварни, които предлагат свой Индийски светъл ейл (India Pale Ale или просто IPA) – може би най-нашумелия стил бира по света в последните 15-ина години. Такива вече правят от края на миналата година Blek Pine (при това няколко вида, а от тази седмица и ръжен), „Айляк“ и „Ах!“, а неофициални информации сочат, че и в останалите малки независими бирени компании мислят нещо в тази насока. В крайна сметка за доста от крафт пивоварните в чужбина е въпрос на престиж да имат в портфолиото си поне един вид IPA.
След близо два месеца очакване и забавяне поради досадни логистични причини премиерата на най-горчивия вид „Щърк“ до момента ще бъде утре (5 май), когато точно в 17 ч. на няколко места ще започне дегустацията на новото изкушение. Събития са обявени в барове Vitamin B и KANAAL, заведение за качествено хранене Nest (ул. „Оборище“ 18″), във варненския магазин за крафт бира Averi Beers, ще я има в 100beers и т.н. Изобщо от пивоварната са се погрижили бирата да се появи едновременно на възможно повече места, откъдето досега хората са си купували „Бял щърк“. И този маркетингов подход заслужава адмирации.
Няколко предпремиерни думи за „Бял щърк IPA“. Вярвам ще се съгласите, че всяка една от останалите български бири в този стил има нещо, което я отличава от другите. И тази има свое собствено лице и характер. Данните й (7,4% алк, 16.6% плътност) леко подвеждат, че това е доста силна бира. Лично на мен се стори достатъчно пивка, за да бъде повторена още същата вечер. И освежаваща. При наливане образува трайна фина пяна, която се задържа до края на тънък слой. Ароматът е на лайм, леко грейпфрут и бисквитени нотки. При отпиване има първоначално нежно усещане за карамел, за да дойде очакваната и характерна за стила интензивна горчивина. Тя е обусловена от използването на три вида висококачествени американски сортове хмел – Citra, Centennial и Chinook. Финалът е сух, лаймът продължава да се долавя, но е изместен вече от вкус на червен грейпфрут, който остава и като траен послевкус. Цветът е светложълт, леко мътен. Тук от „Бял щърк“ са използвали американска мая, за разлика от белгийската при светлия ейл, за да се влезе съвсем в тона на щатски IPA. Бирата е сварена в белгийската пивоварна Anders!, откъдето вече партнираха на „Щърк“ за техния стаут. Предлага се в бутилки от 0,33 l, но и наливно – което е един добър избор за очакваните с нетърпение по-топли и слънчеви дни.

WSIPA1
Цялостното впечатление е за много приятен, чудесно балансиран, изненадващо лек и освежаващ IPA, който няма да разочарова хмелените търсачи, надявам се. Личната ми оценка е 7,5/10.
Класически изчистен е и черно-белият етикет, дело на художника и дизайнер на бижута Николай Сърдъмов, на който е щрихован кацащ щърк. Да, щъркелът се носи към гнездото си, където има вече и IPA, и сякаш тази бира си идва съвсем на мястото.

WSIPA

 

Advertisements