Всеки един почитател на бирата знае кога денят му става по-хубав – когато открие и си купи някоя нова и интересна бира. Е, в такъв случай през миналата седмица имах не само хубав, но и прекрасен ден, когато влязох в бар Warsaw Pact. На няколко пъти съм минавал край него сутрин или по обяд и винаги съм се заглеждал по приятно шарените редици от празни полски бирени бутилки, които са наредени край витрината. Така, както и вие бихте не бихте пропуснали, вярвам:) Тъй като барът по това време винаги е бил затворен, просто предполагах, че стъкларията е просто част от интериора, който да пренесе малко късче от Полша тук, в центъра на София.
Оказа се, че съм се заблуждавал. Това са били бири, които са изпити тук, на място. И го разбрах в момента, в който видях, че е отворено и влязох. Беше страхотен момент!

warsaw

 

Първото нещо, което ми се изпречи пред погледа бяха 7-8 съвсем пълни бири, подредени в очакване на бара. Като A Ja Pale Ale (американски пейл ейл) на една от любимите ми полски пивоварни Pinta (завидна оценка 86/100 в Ratebeer).

2

 

Също като един наистина добър пример за нефилтрирано и непастьоризирано пиво – Ciechan Wyborne (разкошен лагер с 6% алк и 12% плътност). Като крафт серията на гигантите от Zywiec. Включваща бок, IPA и балтийски портер. Казах си: „Човек, та това е балтийски портер в България!!!!“.
Първият път, когато пих балтийски портер беше на място – в една прекрасна дегустационна в Гдиня. Говорим за качествено по-различна бира от обичайните портърите, не само в произношението – английски портър и балтийски портер. Този стил има много повече допирни точки с руски имперски стаут – силен и много плътен (в случая на Zywiec Porter – 9% алк, 21% плътност). Наситен аромат на кафе, шоколад, карамел, препечено зърно от тъмните малцове, умерена горчивина, сух и леко сладък финал, най-често с приятен послевкус на кафе и черен шоколад. Красота! Стилът е традиционен още от XIX век за прибалтийските държави – Литва, Латвия, Естония, разбира се Полша, а и Финландия. Светът го открива едва в последните 30-ина години, след падането на Желязната завеса, когато крафт пивоварни, включително и в САЩ, популяризират балтийски портер.
Изненадите не свършиха дотук. Спомените ми от Полша се върнаха с пълна сила, след като видях и Ciechan Miodowe (силен светъл лагер, сварен с мед). И още – бири от по-големите тамошни бирени компании Okocim, Warka, Kasztelan, Namyslow… Стабилни светли лагери (обикновено 5 или 6% алк), пшенични, пейл ейл… Всякакви – и за волно пиене, и за ценителски занаятчийски бири. При това с обещание за постоянно присъствие в менюто на бара.
Досегашният опит за внасяне на полски бири в България не бе особено сполучлив. До преди 2 години в София и Варна имаше два магазина за полски стоки, които предлагаха в кенове най-масовите тамошни марки. В някои търговски вериги се появяваха още по-масови и евтини варианти, които не създаваха съвсем реална представа за полската бирена картина.
Сега, в случая говорим само за стъклени бутилки (както е известно – най-добрият амбалаж за пиво), при това сполучлива комбинация между големи и по-малки пивоварни. Вчера например си купих друго „бижу“ – Atak Chmielu, в стил IPA от Pinta (оценка 94/100), която е сочена за една от най-добрите полски бири в момента. Както и тъмен бок Kozlak, на друга пивоварна, към която имам сантименти – Amber.
Цените варират между 4 и 6 лв., което е съвсем нормално за бар. Но говорим само за бутилки от 0,5l, не за 0,33. При това качествена бира, която не може да се намери другаде. Всъщност идеята на Warsaw Pact е бирите наистина да бъдат като лице на това заведение (намира се на ул. „Неофит Рилски“ 55, на мястото на бившия Bar Up, работи от 18 ч. нататък). Другата „запазена марка“ са полските водки, които имат зад гърба си не по-малка слава.

warsa
Аз лично се спирам върху бирите тук, които моментално ми станаха определено една от приятните изненади тази година. Още повече със споделеното обещание, че следва вкарване на още нови и различни бири. Полски, естествено!

3

Снимката от преди месец-два загатва за многообразието от предлагани бири.

 

Advertisements