Силна предварителна рекламна кампания загатва от няколко дни, че още една бира ще се присъедини към портфолиото на „Столично“. Най-нетърпеливите вече намериха отговора в някои търговски обекти, а от тази седмица продуктът вече ще е наличен в цялата търговска мрежа в страната. Става въпрос за Pale Bock, т.е. светъл бок.
Решението на пивоварната „Загорка“ да опита да наложи още един стил бира, вместо да пусне пореден лек светъл лагер, е похвално. Да, големите пивоварни компании (не само у нас) са подложени на критики, често заслужени. Но тук трябва да се кажат добри думи. Защото това е ход, който може единствено да подобри бирената култура на консуматорите и някои от тях да осъзнаят, че стилът бок не е обезателно черен на цвят, както добре познатият ни от години „Столично Бок“. Та, освен светлия и традиционния (най-често тъмен на цвят) бокове, има още допел (двоен), вайцен (пшеничен) и айс бок. Като последният е именуван заради процеса на замразяване на бирата по време на нейната направа, в следствие на което тя достига до респектиращите 10-14% алкохол.
И така, на пазара вече имаме първи светъл бок от българска пивоварна (макар и сварен в Австрия). Моментът на появата му търсено или не, съвпада с появата на светлите бок бири в Германия и именно в Австрия. Неслучайно те са наричани и май бок, заради месеца, в който започват да се точат. Според традициите те се варят през декември (когато е знакът на Козирога), за да отлежат и да са в най-добра форма именно в средата на пролетта. В случая, по описание, тази бира е отлежала 6 седмици.
Зодията Козирог е и едно от предположенията, които свързват бок бирите с козлетата. На немски bock значи козел и това животно присъства на доста от етикетите на бирите в този стил. На този в „Столично“ отсъства визуално, но е упоменато в текста на гърба. Впрочем, задният етикет е с различни разновидности (внимание, колекционери!). На един от попадналите ми имаше интересен съвет с какви храни е приятно да се съчетае този светъл бок.
Има и още една версия, която дава връзка между козлетата и тази бира. Легенда, далеч назад във вековете, говори за здрав мъжага, който пада от масата след изпиване на поредна чаша бок. И, за да защити честта си, се оправдава, че това, което го е съборило е не бирата, а преминаващ козел. В крайна сметка, всеки може да си хареса история и да посегне да дегустира. Може и да се спрете на всичките легенди, защо не?!
Напред към самата бира… От етикета научаваме, че е със 7,1% алк и направо колосалните за българска масова бира 16.2% плътност. И въпреки това Pale Bock не е непременно зимно пиво, а може да се пие с удоволствие (но и с мярка) през пролетта, че и през лятото. При наливане се образува пяна, която се задържа сравнително дълго на тънък слой. Ароматът е подчертано малцов, както изисква стилът. При отпиване също се усеща наситен малцов вкус и доста плътно тяло. Хмеловата горчивина тук не е задължителна, дори в другите стилове бок е нежелана. Но при светлия се забелязва фина горчива нотка и доста по-осезаема пикантна такава – на пипер и джинджифил. Цветът е наситен жълт и бистър. Бих му поставил оценка 7/10.
Интересно е да се проследи как ще се приеме новият член в семейството на „Столично“, който ще бъде на цената на останалите – Bock и Weiss. Затова и засега на етикета се чете допълнителен надпис Limited Edition. Нагласата е, че при проявен интерес, светлият бок ще си остане постоянно предложение. Ако това се получи, се надявам да провокира пивоварната (а и конкурентите) към по-смели ходове в насока други стилове. Предстои да видим.

palebock

 

Advertisements