За втора поредна година бира от Словакия спечели българския конкурс за домашно пиво, който се проведе в столичния клуб „Терминал 1“ в събота. И докато миналата година триумфира белгийски дюбел на Петер Богнар, сега Гранд шампион стана айсбок на Михал Ферко. Но това не значи, че българските бири са били по-долна ръка. Напротив!!! Имах честта да участвам в журирането, включително и при определянето на победителя. И мога категорично да кажа, че тази година участниците (51 души) бяха представили още по-сполучливи бири (общо 90) от миналия конкурс. Високото ниво и качеството бяха осезаеми дори при финалното определяне на Гранд шампиона, което този път доста затрудни журито, поради силата на победителите в отделните категории. А те са: Иван Вуков (белгийски вит), Михал Ферко (бок бири), Христо Цочев (американски IPA), молдовецът Кирил Змирчюк (пушена бира) и Михал Ферко (експериментална).

adpb1

Победителят от 2016 г. прие голямата награда от тазгодишния конкурс, която бе за неговия сънародник Михал Ферко

 

 
Докато журито заседаваше, в „Терминал 1“ се вихреше солидна бирена забава. Домашните пивовари представиха над 400 литра домашна бира и в съответствие с кодекса на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ), представиха своите творения напълно безплатно за гостите. Сред които имаше толкова много верни приятели, но и много нови, които се запалиха по идеята да се впуснат в това хоби и да си правят свое си домашно пиво.
Благодарности на Blek Pine, „Бял щърк“, „Гларус“ и „Диво пиво“, които бяха сред спонсорите на проявата и като такива представиха своите бири също безвъзмездно, с което и пред техния щанд се образуваха завидни опашки. Но може би най-дългата се образува, когато бе изваден кег със словашката бира Mother`s Spirit – победител на тазгодишния тамошен конкурс за домашно пиво „Биела врана“. Там имат традицията спечелилата бира да бъде сварена в крафт пивоварна. Тази идея, впрочем, може да се обсъди и реализира в България при подкрепа от някоя от независимите микропивоварни у нас. Желязна организация демонстрираха и домакините от „Терминал 1“ и само си пожелавам да срещаме по-често такова отношение и професионализъм, във всички сфери.

adpb

Нежното, но съвсем компетентно дамско присъствие в журито разби митовете, че домашните пивовари са само едрогабаритни мъжаги.

 
Радостно е, че домашното пивоварство печели все повече симпатизанти. За всеки, който тепърва иска да започне да си вари бира – във форума на АДПБ http://forum.beer-bg.com/ можете да намерите наистина всичко нужно (от необходимо оборудване, през просто обяснена технология на производство, до изпитани рецепти в различни стилове). А съвсем скоро предстои да излезе и второ, обогатено издание на наръчника на домашния пивовар „Домашна бира? Това е лесно“, което обобщава всичко това на достъпен език и с нагледни илюстрации. Колко му е – осмелете се да си направите първа домашна бира, а след това ще усетите, как тръпката ще ви завладее. Така, че неусетно ще се окажете сред участниците на конкурса догодина…

ADPB

 

Advertisements