Навръх Международния ден на шегата съвсем насериозно ми се иска да споделя новината за най-голямото годишно събитие на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ). А именно – Международният конкурс за домашно пиво, който през 2016-а ще има своето четвърто издание на 16 април в столичния клуб „Терминал 1“ (ул. „Ангел Кънчев“ №1). Мястото не е избрано случайно – след две години на чудесно взаимодействие с веригата бирарии „Халбите“, интересът към правенето на бира в домашни условия за лично ползване се увеличи значително. С което се усети и нуждата от по-голяма площ за ежегодната веселба (защото извън конкурсното начало това събитие е и повод за много настроение и пиене на доста бира). Освен това, след предстоящите хубави пролетни дни, синоптичните прогнозите сочат, че точно към средата на април се очакват отново превалявания. От АДПБ взеха решение да не рискуват евентуален дъжд да развали празника и това бе допълнителен довод в избора на място. Трябва да се посочи и забележителното домакинско отношение от страна на „Терминал 1“, където вече категорично се появиха нови приятели на домашното пиво.
Дотук с въпросите за мястото и датата. Следва по-важното – бирата. Тя ще се лее между 12 и 18 ч., като вече към 15 домашни пивовари са потвърдили, че ще представят свои бири – наливни и в бутилки. Това ще е и най-голямото по обем до момента представяне на домашна бира в България! В дните преди конкурса ще бъде обявено и каква домашна бира ще се предлага. Отделно ще има и кът за крафт бира, която ще бъде представена от спонсорите на проявата Blek Pine, „Бял щърк“, „Гларус“ и „Диво пиво“. Входът за събитието ще бъде 5 лв., а срещу него посетителите ще имат свободата да дегустират всички налични бири. И всеки желаещ да започне да вари сам домашна бира, ще намери отговори на всичките си въпроси от присъстващите пивовари. Настроението ще бъде повдигнато допълнително от качествена селекция музика, забавни игри и превърналият се вече в традиция конкурс за етикети на домашна бира, в който победителят ще бъде определен от гласовете на публиката.
Малко и за същинския конкурс – той ще бъде тази година в категории пшенична (вит) бира; бок – светъл (хелес), дункел (тъмен), допел (двоен), вайцен (пшеничен) и айсбок (леден); американски IPA; раух (пушена) бира; историческо пиво Гродзиск; експериментална бира. Измежду победителите във всяка категория ще бъде определен и гранд шампион.
Освен още по-силно участие от българските домашни пивовари в сравнение с миналата година, се очакват и участници от Хърватия, Словакия, Чехия, Румъния, Германия, Молдова и др., тъй като българският конкурс вече доби популярност и авторитет сред почитателите на това хоби в Централна и Източна Европа.
По мое мнение, това се очертава като едно от най-сериозните бирени събития в България през годината, затова направо си отметнете 16 април в календара като бирен ден.

BEER_Comp_2016

 

Advertisements