Вече е вън от съмнение, че трендът (не само) при големите пивоварни в България е дърпането на „ретро“ струната. Всеки го разбира различно – дали ще е непастьоризирано пиво („Загорка“, „Болярка“), нефилтрирано („Каменица“) или ще е просто подчертано, че пивото е само с малц (то вече и това си е ретро). Сега в тази ниша и „Каменица“ реши да пусне още един свой продукт – „Старо пиво“. При това генерира интереса към него предварително, с рекламна кампания, акцентираща върху кадри и езиков изказ от края на XIX и началото на ХХ век. За да не бъде самоцелно връщането в историята, е подчертано, че тази бира е разработена по случай 135-годишнината на „Каменица“, която пивоварната чества именно през 2016 г.
Следва голямото попадение при този продукт – бутилката. Тя е с тъмнозелено стъкло с релефни надписи и старото лого на „Каменица“, реплика на бутилка, която пловдивската бирена компания използва от 20-те до 40-те години на миналия век. Там в миналото са използвали и по-голям стъклен амбалаж, но сега това е счетено за нерентабилно. Още повече, че бутилката е за еднократна употреба. Друга разлика е, че тогава шишето е било без етикет, но сега той е задължителен, заради нормативните уредби. Все пак етикетът е максимално свит и опростен. От него научаваме основните параметри – бирата е с 4,8% алк и 11.25% плътност. А също, че вътре са използвани само ечемичен малц, хмел, вода и мая. Това е и голямото предимство на „Старо пиво“, като в него няма дори немалцуван ечемик.

kame
Най-важното обаче е да не подхождате със свръхочаквания към тази бира. Защото ще се разочаровате. Тя няма да ви порази, ако пък и сте дегустирали десетки чуждестранни бири преди нея напоследък. Това не е нейната цел. Всъщност насреща ще получите един свеж, пивък и приятен лек лагер, изчистен от „модерни“ съставки. Което никак не е малко в днешно време. При наливане прави добра и сравнително трайна пяна. Ароматът е малцов, с леки флорални нотки – напълно в стила. Тялото е леко, а цветът е тъмно-жълт, към меден. Финалът дава една балансирана горчивина, благодарение на трите вида чешки хмелове. Добра референция за „Старо пиво“ е, че две изпити бири не ти причиняват някаква тежест или дискомфорт, а предизвикват към изпиване на още една.
Смея да твърдя, че това е най-добрият лагер, който се прави в момента от „Каменица“ (вече в Хасково). С интерес трябва да следим дали това ще е само лимитирана серия или ще бъде заложено на нея за постоянно. Споделям и надеждата, че качеството ще остане на сегашното ниво.

kame1

 

Advertisements