Броени дни след настъпването на астрономическата пролет приветстваме първата нова лятна крафт бира на българския пазар за 2016 г. Предложението идва от пивоварна Blek Pine, която от ноември насам се нареди сред забележителностите на столичния квартал Горна Баня. Та тяхната нова бира е американски светъл ейл, замислена като горчива, но пивка, която да е идеална за неколкократно повтаряне през топлите месеци. Съответно името й е в тон – Summer is coming, а и характеристиките (4,8% алк, 12% плътност) са като на сесиен ейл.
Вече имах възможността да я опитам предпремиерно и смятам, че пристрастените към горчивите бири (т.нар. hopheads) ще я харесат. Тогава хмеловете (Mosaic, Simcoe и Amarillo) още се усещаха остро, един вид още бушуваха, но за представянето ще бъдат вече достатъчно „огладени“. Пяната е достатъчно обилна, в пивоварната са поработили да се подобри залепването на дрождите на дъното на бутилката, което дава отражение под формата на подобряване на бистротата на бирата. Бисквитени и карамелени нотки при отпиване, сух и горчив, цитрусов финал и траен послевкус в същия тон. Съвсем подходяща за ежедневна консумация. Оценка 7/10.
Стана въпрос за представянето на Blek Pine Amerikan Pale Ale Summer is coming (явно трябва да търсим нарочната грешка във всяка следваща бира оттам). То ще се случи в събота, в дегустационната към пивоварната, която се намира на ул. „Урал“ 15 в Горна Баня. Там се очертава да има доста следващи интересни събития с нови бири, при това още от април. Но… по реда си.
След премиерата, светлият американски ейл може да бъде намерен от понеделник на досегашната цена навсякъде, където има и до момента бири на Blek Pine. В тази връзка, едно от новите места е веригата супермаркети „Фантастико“.

GB2
Снимка на бутилка към този момент няма, тъй като етикетирането ще започне от утре.

Може би някои от вас вече са чули, че бира от горнобанската пивоварна ще се предлага и на предстоящия Sofia Metal Fest, който ще се състои от 8 до 10 април в зала „Универсиада“. В този случай интересното е, че това не е просто тяхна IPA, облепена с различен етикет, а специална варка, различна дори и от Limited Editon. Това е IPA с още по-интензивна горчивина и по-високо ниво на карбонизация (газировка). Така де, екстремна бира за екстремна музика. Трябва да се отбележи още, че това е поредно събитие, за което се представя специално приготвена занаятчийска бира, като такива направиха вече повечето от микропивоварните ни, по различни поводи. Което е тръпка за ценителите, за колекционерите, а и още една стъпка към търсеното многообразие.

bp1

 

Advertisements