Точно така, като „доста по-различен“ беше описан новият IPA на Blek Pine от собствениците на самата микропивоварна. Тя излиза на пазара от днес и е в много ограничено количество – около 1000 бутилки. Затова и надписът на етикета Limited Edition си е напълно точен. Макар и да е със симпатична правописна грешка – мечта за колекционерите. Но неточността е търсена умишлено, както и името на самата пивоварна – Blek Pine. Бирата ще се разпространява от 100beers (съответно и в магазин BEERA и бар Vitamin B), а също от „Пивотека“ и варненския магазин Averi Beers.

BPIPA

Снимка: Blek Pine
Алкохолното съдържание (6,7%) е същото. Разликата вече идва от играта с хмеловете – в случая Mosaic, Amarillo и Magnum. Те правят бирата с по-горчив финал и послевкус в сравнение с познатият ви до момента Blek Pine IPA. Тя също така е леко по-газирана.
Съдейки по темповете, с които се изпи/продаде третомартенската бира от „Диво пиво“, то и за Blek Pine IPA Limited Edition трябва да побързате. Дори съм готов да се обзаложа, че до 26 март от нея ще останат само единични бройки, за късметлии.
Защо точно 26 март ли? Защото тогава в дегустационната зала към пивоварната в Горна баня ще бъде направено и официалното представяне на следващата бира оттам – Blek Pine American Pale Ale. И така сегашният лимитиран IPA се явява като загрявка. Или предвестник. Вие ще си решите. Важното е, че е още една стъпка в полза на разнообразието на пазара и още един повод за обсъждане, харесване или не от почитателите на качествената бира у нас. А допреди година-две нямахме толкова много и чести случаи или те бяха основно по адрес на вносните бири…

blp

 

Advertisements